S-a dat în funcţiune trotuarul rulant de la Gara de Nord

Trotuar rulant.
Trotuar rulant. (www.schindler.com)
Loredana Diacu
04.11.2013

Reprezentanţii primăriei au inaugurat duminică trotuarul rulant ce face legătura între Gara de Nord, Gara Basarab şi staţiile intermodale de pe Pasajul Basarab. Lucrarea, "o gamă completă a civilizaţiei" conform primarului Oprescu, a costat primăria 11 milioane de lei şi constă în şase trotuare rulante, câte trei per sens de mers, cu o lungime de 80 de metri fiecare.

Trotuarul este acoperit, are o capacitate maximă de 6.000 de persoane pe oră/sens şi este prevăzut cu senzori de viteză şi pasageri, precizează Primăria Capitalei.

Investiţia va fi mai cu seamă utilă pentru bătrânii cu paporniţe şi mamiţele care merg spre gară, căci tinerii merg mai repede decât trotuarul PMB, a remarcat Sorin Oprescu, prezent la inaugurarea faimosului trotuar electric intermodal.

"Chiar dacă nu vor traversa 6.000 de oameni, vor traversa 5.999 şi dacă or avea şi paporniţe şi mămăiţele, şi bătrânii care merg spre gară, tinerii nu vor avea, vor merge ei mai repede decât trotuarul rulant (...), eu ştiu că este gama completă de civilizaţie într-un nod ca ăsta, intermodal", a declarat edilul.

Trotuarul rulant este "gama completă de civilizaţie" într-un nod intermodal de tipul celui de la Pasajul Basarab, în care călătorii au acces la toate mijloacele de transport din zonă, a mai declarat Oprescu, prezent la inaugurarea lucrării, la un an după finalizarea sa.

Edilul a mai remarcat că cea mai dificilă parte a lucrării nu a fost construcţia în sine, ci racordarea trotuarelor la "curent". Lucrarea a zăcut nefolosită timp de 9 luni după finalizare, pentru că nu s-a găsit o soluţie pentru branşarea sa.

"N-am crezut niciodată că este mai greu să-l legi la curent trotuarul, primul într-un nod modal, decât să-l construieşti. Au trecut luni şi luni de zile ca să discutăm proiecte de legat la curent. În sfârşit, a trecut. A fost gata în urmă cu vreo 9 luni, dar v-am spus, au fost probleme mai mari să-l leg la curent. În momentul ăsta, tramvaiul care parcurge inelul principal, tramvaiul 1 este funcţional, împreună cu metroul şi cu Gara de Nord. Ne preocupă acum întreţinerea, pentru că neamul nostru suferă de întreţinere. Odată cu punerea în funcţiune a trotuarului rulant care face legătura între staţia intermodală, Gara de Nord şi Gara Basarab, nodul intermodal Pasaj Basarab este complet. Astfel, se asigură legătura cu mijloacele de transport în comun de pe inelul principal de circulaţie: autobuze, troleibuze, tramvai, tren şi metrou. În acest fel se explică utilitatea şi necesitatea staţiei de tramvai construită pe Pasajul Basarab", a declarat, duminică, Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, preluat de b365.ro

Primarul a mai declarat că trotuarul rulant nu va majora semnificativ facturile la energie electrică ale Municipalităţii: "Intră la partea de iluminat public şi va fi mult mai puţin decât ne costă lumina pe arterele necirculate de la 2 la 5 dimineaţa."

Antreprenorul general al lucrării a fost grupul industrial german ThyssenKrupp. Staţia intermodală de la Pasajul Basarab este cea mai mare din ţară, de unde se asigură accesul la o linie de tramvai pe pod, 3 linii de tramvai sub pod, linii de autobuz şi troleibuz, numeroase linii de metrou, 2 gări, plus staţii de taxiuri şi 2 autogări pentru transport intern şi internaţional. Staţia are două căi de acces: una pe Calea Griviţei şi cea de a doua pe bulevardul Dinicu Golescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor