Primăria Capitalei îl regretă pe Dorin Cocoş

(photos.com)

Primăria Capitalei (PMB) vrea să delege administrarea parcărilor din centrul oraşului Bucureşti. Ideea face obiectul unui proiect de Hotărâre de Consiliu General care se va discuta joi. Primăria se recunoaşte incapabilă să gestioneze eficient parcările, acuzând lipsa banilor şi a personalului precum şi faptul că parcagii nu taie chitanţe pentru banii încasaţi de la şoferi.

Parcările ale căror administrare urmează a fi concesionată se află în unele din zonele cu cea mai mare penurie de locuri de parcare din Bucureşti, unde şoferii plătesc şpăgi bunicele parcagiilor oficiali (sau cel mai adesea nu) pentru un loc unde să poată staţiona fără să fie amendaţi. Zonele pe care PMB vrea să le concesioneze unui operator privat se află în perimetrul cuprins de următoarele străzi: Lipscani, Cavafii Vechi, Colţei, Cristian Radu, Piaţa CA Rosetti, Dianei, Calderon, str. CA Rosetti, Boteanu, Piaţa Revoluţiei, Calea Victoriei, str.Walter Mărăcineanu, Ion Brezoianu şi Mihai Vodă.

Edilii capitalei afirmă că era cu mult mai bine pe vremea când parcările erau gestionate de Dalli, firma lui Dorin Cocoş, fostul soţ al deputatului PDL Elena Udrea. Cocoş administra netulburat de nimeni spaţiul public, plătind în schimb primăriei o redevenţă lunară de 55,5% din sumele încasate.

Contractul cu Dalli a fost reziliat de municipalitate în 2009. Primarul Sorin Oprescu a declarat la vremea respectivă că municipalitatea poate administra mult mai bine acest serviciu, însă lucrurile nu s-au petrecut aşa. PMB nu s-a descurcat aşa cum prognoza Oprescu. De la preluarea administrării parcărilor de către Direcţia de Parcări din cadrul Administraţiei Străzilor, încasările au scăzut vertiginos. În principal, reclamă edilii, fiindcă la PMB nu sunt fonduri ca să angajeze personal.

Astfel, dacă în 2007 municipalitatea a încasat în jur de 1,5 milioane de euro redevenţă pentru cele 3.000 de locuri de parcare administrate de firma lui Cocoş, la mijlocul anului 2009, după ce primăria a reziliat contractul cu Dalli, încasările din parcări au început să scadă dramatic la doar 1,7 milioane lei, de exemplu, în perioada iulie 2009-iulie 2010 informează hotnews.

Apogeul proastei administrări a fost atins în ianuarie 2011 când cheltuielile au depăşit veniturile. Nici în prezent se pare, lucrurile nu arată foarte luminos, edilii capitaliei plângându-se în continuare de lipsa resurselor financiare pentru investiţii, lipsa personalului, taxarea fără chitanţă, lipsa unui sistem eficient de sancţiuni care să sancţioneze şoferii care parchează neregulamentar şi lista poate continua. Interesant este că datele din studiul primăriei sunt luate din presă şi nu de la Administraţia Străzilor, cum ar fi firesc.

În consecinţă, edilii capitalei vor discuta oportunitatea delegării serviciului de administrare a parcărilor din centrul oraşului Bucureşti. Delegarea ar urma să se facă prin licitaţie deschisă, municipalitatea intenţionând să ceară o redevenţă de 35% în primii 7 ani de exploatare, 40% în următorii 7 ani şi 45% în perioada finală a contractului. Operatorul privat care ar prelua spaţiile de parcare va trebui să investească 800.000 de euro în faza iniţială, pentru buna funcţionare a sistemului.