Oprescu: "Am lege, dar am eutanasiat doar câinii bolnavi şi am atenuat fenomenul pe la şcoli"
alte articole
Primarul General al Capitalei Sorin Oprescu a precizat la emisiunea "După 20 de ani" la Pro TV că a eutanasiat doar câinii bolnavi şi se merge pe varianta adăpostirii şi a adopţiei câinilor, iar referitor la rezistenţa clădirilor în caz de cutremur consideră că Guvernul ar trebui sa emită o ordonanţă care să oblige proprietarii clădirilor cu risc seismic să se mute temporar, pe perioada consolidării locuinţei.
Sorin Oprescu a declarat că Primăria Generală nu a trecut încă la eutanasierea câinilor vagabonzi în Bucureşti, chiar dacă acest lucru este permis de noua lege şi că se merge pe varianta adăpostirii şi a adopţiei, urmând ca problema câinilor fără stăpân să fie rezolvată "în 18 luni".
"I-am eutanasiat pe ăia bolnavi. în rest, nu. Stimulăm adopţia", a afirmat Oprescu
Bilanţul după intrarea în vigoare a legii care permite inclusiv eutanasierea arată că "720 au fost adoptaţi, 520 şi-au găsit locul într-un adăpost, 800 de locuri sunt în bazele noastre".
Rezistenţa clădirilor în caz de cutremur
Referindu-se la problema rezistenţei clădirilor, Primarul General a contabilizat peste 70 de clădiri numai în Centrul Vechi cu risc public şi peste 400.0000, construite după 1990, despre a căror rezistenţă nu există date la Primăria Generală.
"În momentul ăsta, 15 dintre clădirile cu risc seismic sunt în lucru. O să-mi spuneţi că e prea puţin", a spus Oprescu. El consideră că primul pas trebuie să fie făcut de Guvern printr-o ordonanţă care să oblige proprietarii clădirilor cu risc seismic să se mute temporar, pe perioada consolidării: "Aştept şi eu aceste precizări fie prin OUG, fie cum va considera Guvernul, să intru să pot să consolidez, să închid locurile care sunt pericol public".
"În Centrul Vechi problema e că ei care sunt proprietari la parter îşi fac afacerile, nu doresc reabilitarea, deşi sunt clădiri cu risc publicSunt 186 de clădiri. 24 au fost consolidate pe banii proprietarilor, restul au rămas neconsolidate până spre 100. 13 clădiri mari am în grija mea, sunt apartamente care sunt ale Municipalităţii. Sunt şaptezeci şi ceva de clădiri cu risc public
Sorin Oprescu a mai afirmat:"E un plan de acţiune pentru un mare cutremur. Nu mai vorbesc de ele. Prima componentă este partea preventivă. În urmă cu vreo 5 luni, i-am luat pe profesorii de la Facultatea de Construcţii să facă expertiză. Aştept şi eu aceste precizări fie prin OUG, fie cum va considera Guvernul, să intru să pot să consolidez, să închid locurile care sunt pericol public. La sfârşitul lunii ăsteia sper să primim un răspuns".
Primarul General susţine că la Bucureşti, pe lângă "trusele de supravieţuire" care au fost ironizate în presă, ar exista un plan de intervenţie în caz de seism puternic: "Există un plan de intervenţie. E vorba de managementul celor 24 de secunde. Se adună operatori care au în faţa nişte butoane. Se opreşte gazul, apa, curentul electric prin simpla apăsare de buton. Nu e ca la bomba atomică. Am stabilit de 2 ani de zile 12 şcoli, începem să le săpăm puţuri să aibă apă la dispoziţie pentru 24-48 de ore, să aibă generator să le poată folosi vreo 3000 de oameniPot fi folosite şi Romexpo şi Arena Naţională. Subsolurile de metro sunt pentru atac aerian".
Sorin Oprescu a susţinut că Raed Arafat a primit în Guvern sarcina de a elabora un plan de intervenţie la nivel naţional.