Ruta "castelelor de nisip" în Maroc: Ait Ben Haddou
alte articole
Ait Ben Haddou este un vechi oraş fortificat (ksar) din Maroc, bătrana aşezare fiind situată pe un deal din Souss-Massa-Draa, pe malul raului Ounila, aflată de-a lungul unui vechi drum pentru caravane care leagă Marrakech de regiunea sahariană. Oraşul este cunoscut pentru clădirile sale specifice (kasbahs), iar în prezent doar cateva familii mai traiesc in vechiul oraş, restul populaţiei mutându-se într-un oraş modern aflat în vecinătate.
Lawrence de Arabia, Isus din Nazareth, Bijuteria Nilului, Mumia, Gladiator şi Regatul cerurilor sunt doar câteva dintre filmele care s-au filmat în Ait Ben Haddou, una dintre fortăreţele de chirpici sau pământ, cunoscută azi ca „ruta celor o mie de Kasbahs” în Maroc.
Kasbahs, „castelele de nisip”, sunt construite în formă rustică, cu un stil şi rezistenţă uimitoare şi au supravieţuit o mie de ani până în vremurile noastre. Construite în locuri strategice în părţile laterale ale deşertului, ele sunt făcute din materiale rustice naturale precum pământ, bastoane de lemn şi buşteni, ce se aflau printre puţinele resurse ce se puteau obţine în acest peisaj arid al locului. Fortăreţele de chirpici sau pământ erau în mod normal amplasate la înălţimea unei coline lângă un râu sau oază.
În Maroc aceste aşezări există de mii de ani, iar în prezent unele sunt abandonate iar altele sunt abia locuite şi se află într-un stadiu precar de conservare. În epoca lor de splendoare, ele erau guvernate de „domni” sau grupări tribale ce erau organizate în jurul oazelor, pentru a utiliza într-un mod incredibil ceea ce le oferea natura, ei reuşind să construiască sisteme de irigaţii, stropit, agricultură, precum şi sisteme de ventilaţie naturală etc.
Fortăreaţa Ait Ben Haddou a fost inclusă în Patrimoniul Umanităţii, dar pe ruta celor o mie de kasbahs se pot vedea multe asemenea edificii în diverse grade de conservare. Printre ele putem aminti Taourit sau Tifelfout. Din nefericire, fortăreţele kasbah sunt abandonate, iar deteriorarea lor continuă să se accentueaze. Câteva kasbahs s-au transformat în hoteluri, iar altele au rămas doar simple decoruri pentru cinematografie, sau se degradează lent, fiind ignorate de autorităţile ce nu sunt interesate să le restaureze.
Pentru a ajunge la Ait Ben Haddou, cel mai faimos kasbahs, trebuie să ajungeţi la Ouarzazate, oraşul de care aparţine acesta. Din fericire, aici nu se practică turismul de masă, aşezarea conservându-se ca o destinaţie cu un vechi trecut şi ce abia începe să dezvolte o infrastructură turistică. Această „rută a celor o mie de Kasbahs” se realizează prin Atlas, ajungând la Marsouga, adevărata poartă a deşertului.
Aceste aşezări sunt unice, ciudate şi uimitoare prin rezistenţa şi frumuseţea lor. Dacă doriţi ceva inedit, spectaculos şi aparte, kasbahs vă aşteaptă pentru a vă încânta privirea şi a vă pune puţin pe gânduri. Ajungeţi aici într-o altă lume plină de istorie, farmec şi unde spectacolul vă va cuprinde în totalitate.
Încercaţi să cunoaşteţi şi această parte a trecutului foarte îndepărtat.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.