China se pregăteşte de un război lângă graniţa cu Vietnam

Un tanc al armatei chineze în apropierea graniţei cu Vietnam.
Un tanc al armatei chineze în apropierea graniţei cu Vietnam. (Weibo)

Un număr mare de trupe echipate de război, tancuri, autovehicule blindate şi camioane, ce aparţin Armatei Populare de Eliberare a Chinei au fost mobilizate, pe 16 şi 17 mai, în apropierea graniţei dintre China şi Vietnam.

„Conflictul dintre China şi Vietnam este iminent”, a notat un chinez pe microblogul său, manifestând sentimentul general din regiune.

Trupele chineze în echipament de război complet şi autovehiculele blindate au fost mobilizate în oraşul Pingxian, care acoperă peste 90 de kilometri din graniţa cu Vietnam. Martorii locali au relatat că Poarta de Graniţă Nghi, un punct de trecere al frontierei dintre cele două ţări, a fost închisă.

Fotografiile publicate de către cetăţenii chinezi arată cum armata chineză pregăteşte artileria grea pentru a fi transportată cu ajutorul şinelor de tren.

La sfârşitul săptămânii trecute, Beijingul a evacuat peste 3.000 de cetăţeni chinezi din Vietnam.

Platforma petrolieră

Mobilizările de trupe vin într-un moment foarte tensionat pentru Beijing şi Hanoi. În urmă cu două săptămâni, China a instalat o platformă petrolieră în apele teritoriale ale Vietnamului. Armata chineză a mobilizat 86 de nave, inclusiv nave de război şi submarine, pentru a proteja platforma petrolieră, agresând în repetate rânduri autorităţile de coastă vietnameze.

„China ia în considerare şi adoptarea altor măsuri în conformitate cu dezvoltarea situaţiei”, a comunicat ministerul chinez de Externe.

Mii de vietnamezi au protestat violent săptămâna trecută împotriva agresiunilor chineze din Marea Chinei de Sud, atacând una din cele mai mari zone industriale din Vietnam. Protestele anti-Beijing din Vietnam au început cu aproximativ 100 de persoane în oraşul Ho Chi Min, dar numărul acestora a urcat apoi la 1.000 de persoane. Protestatarii au distrus mai multe fabrici străine, în mare parte taiwaneze şi coreene, şi se crede că aproximativ 21 de persoane au fost ucise, printre care şi un muncitor chinez.

Presa internaţională vehicula de mai mult timp că regimul comunist de la Beijing ar plănui un război pentru a se salva de la un colaps iminent. China a iniţiat conflicte teritoriale şi cu alţi vecini din Asia de sud-est, inclusiv cu Japonia, Vietnam şi Filipine, încercând să acapareze mai multe teritorii maritime cu ajutorul forţei armate.

Mobilizarea de trupe la graniţa cu Vietnam, vine într-un moment în care forţele navale chineze desfăşoară un exerciţiu militar masiv alături de flota rusă din Pacific. Manevrele militare au loc în în Marea Chinei de Est, în apropierea insulelor Senkaku, teritorii deţinute de Japonia şi pretinse de Beijing.