Tensiuni puternice între China şi Vietnam: 4.000 de chinezi aşteaptă să fie evacuaţi

Autorităţile de la Beijing au evacuat, în ultimele trei zile, peste 3.000 de cetăţeni chinezi din Vietnam, în timp ce alţi 4.000 de cetăţeni aşteaptă să fie repatriaţi, conform publicaţiei Global Times.
Proteste anti-Beijing în Vietnam. (youtube.)
P. P.
19.05.2014

Autorităţile de la Beijing au evacuat, în ultimele trei zile, peste 3.000 de cetăţeni chinezi din Vietnam, în timp ce alţi 4.000 de cetăţeni aşteaptă să fie repatriaţi, conform publicaţiei Global Times.

Două nave chinezeşti au sosit, luni dimineaţă, în provincia vietnameză Ha Tinh şi urmează să se reîntoarcă în China luni seară, conform Cotidianului Poporului, portavocea Partidului Comunist Chinez.

Vapoarele vor „aduce în ţară muncitori atacaţi în revolte recente”, spune agenţia de stat chineză, China Nouă.

Cele două vapoare sosite în portul Vung Ang au o capacitate de aproximativ 1.000 de persoane, conform unui oficial vietnamez.

Tensiunile dintre Vietnam şi China au fost provocate, în urmă cu două săptămâni, de agresiunile Beijingului, care a ordonat instalarea unei platforme petroliere în apele vietnameze. Ulterior, Beijingul a mobilizat 86 de nave în apele Vietnamului, printre care submarine şi nave de război, provocând un conflict cu autorităţile de la Hanoi.

Pe fondul incidentelor din apele vietnameze, Hanoiul a permis desfăşurarea unor proteste anti-Beijing pe străzile oraşului, iniţiate de aproximativ 100 de persoane. Manifestaţiile au devenit treptat o revoltă pe scară largă, în urma căreia peste 21 de persoane au fost ucise.

Totuşi, în ciuda caracterului anti-China al protestelor, numai două victime s-au dovedit a fi cetăţeni chinezi. Pe timpul protestelor, manifestanţii au atacat zeci de fabrici şi companii din centrul şi sudul Vietnamului dar o mare parte dintre acestea aparţineau de Taiwan şi Singapore.

Presa din Hong Kong vehicula, încă de la începutul anului trecut, că Partidul Comunist Chinez ar plănui un război împotriva Vietnamului sau a Japoniei, aruncând ţara într-o stare de criză pentru a se salva de la colapsul iminent.

Washingtonul a criticat dur agresiunea Chinei din Marea Chinei de Sud, însă nu a dat semne că ar interveni militar pentru păstrarea păcii în regiune.

„Decizia Chinei de a introduce o platformă petrolieră împreună cu mai multe vapoare guvernamentale în apele disputate cu Vietnam este provocatoare şi amplifică tensiunile. Asta este o acţiune unilaterală care face parte dintr-o schemă mai largă a comportamentului chinez de a-şi avansa pretenţiile asupra zonelor disputate într-o manieră care subminează serios pacea şi stabilitatea în regiune”, a declarat purtătorul de cuvânt al departamentului de Stat al SUA, Marie Harf.

Începând cu 16 mai, un număr mare de trupe echipate de război, tancuri, autovehicule blindate şi camioane, ce aparţin Armatei Populare de Eliberare a Chinei au fost mobilizate în apropierea graniţei cu Vietnam.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor