Rusia şi Iranul la “taclale” despre programul nuclear şi războiul din Siria

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi omologul său iranian Mohammad Javad Zarif se vor întâlni luni pentru a discuta despre programul nuclear iranian şi eforturile de pace din Siria, a raportat Ministerul rus de Externe, conform Reuters.

Ministerul rus a susţinut într-o declaraţie că întâlnirea va avea loc în timpul unei vizite de lucru pe care Zarif o va efectua la Moscova.

Relaţiile dintre Rusia şi Iran s-au încălzit în ultimii ani, ambele ţări împărtăşind o ostilitate faţă de politica externă a SUA şi susţinându-l pe liderul sirian Bashar al-Assad.

Moscova vede recentul acord nuclear încheiat între Iran şi marile puteri, denumit Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), ca o bună ocazie pentru a putea vinde Teheranului sisteme de apărare antirachetă şi pentru a încheia noi contracte profitabile în domeniul energiei nucleare.

Cei doi miniştri vor discuta despre relaţiile bilaterale, „luând în considerare JCPOA pentru reglementarea situaţiei legate de programul nuclear iranian”, conform declaraţiei Moscovei.

„Va avea loc un schimb de opinii asupra unor probleme cheie existente la nivel global şi regional, inclusiv depăşirea crizei din Siria.”

Întâlnirea de luni are de asemenea loc în mijlocul unui “atac diplomatic general” din partea Rusiei în Orientul Mijlociu, unde Moscova doreşte să reducă influenţa SUA şi să se afirme ca un important intermediar al păcii.

La începutul săptămânii trecute, Lavrov s-a întâlnit cu ministrul saudit de externe Adel al-Jubeir la Moscova iar la începutul acestei luni el a călătorit în Qatar, unde s-a întâlnit cu al-Jubeir şi secretarul de stat american John Kerry.

Aceste întâlniri recente s-au concentrat, de asemenea, pe eforturile creării unei coaliţii internaţionale împotriva grupului jihadist Statul Islamic, care au fost afectate de neînţelegerile legate de situaţia din Siria.

În timp ce Rusia şi Iranul îl susţin pe Assad, acesta din urmă înfruntă o opoziţie puternică din partea Statelor Unite şi Arabiei Saudite.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe