Rusia testează cu succes o nouă rachetă balistică intercontinentală RS-24 Yars

Pe fondul amplificării tensiunilor din Peninsula Coreeană şi după ce Phenianul a efectuat recent cel de-al şaselea test nuclear, Rusia şi-a testat, la rândul ei, una dintre cele mai puternice arme: racheta balistică intercontinentală RS-24 Yars.
Racheta balistică intercontinentală rusească RS-24 Yars. (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
13.09.2017

Într-o decizie unanimă, Consiliul de Securitate al ONU a înăsprit luni sancţiunile anti-Phenian după ce Rusia, China şi SUA au ajuns la un compromis în vederea unui acord mai diluat care reduce exporturile nord-coreene cu 90%, produsele rafinate disponibile Coreei de Nord cu 44% şi combustibilul exportat în statul comunist cu 30%.

În plus, pentru a obţine votul unanim, SUA a renunţat la propunerea sa iniţială privind un embargou deplin asupra petrolului, la solicitarea de îngheţare a activelor propuse pentru dictatorul Kim Jong-un şi a inclus un limbaj care face apel la o soluţionare “paşnică, diplomatică şi politică” a tensiunilor din Peninsula Coreeană.

Dar, în timp ce sancţiunile nu vor bloca programul nuclear nord-coreean, probabil vor avea ca efect amplificarea stării de disperare a regimului lui Kim Jong-un, crescând astfel temerile că ar putea avea loc ceea ce este de neconceput. În condiţiile în care Coreea de Nord nu a prezentat niciun semn că ar fi deschisă la discuţii cu SUA – după cum au insistat în repetate rânduri atât Rusia cât şi China – Moscova a decis să testeze una dintre cele mai puternice arme ale sale pentru a se asigura că aceasta funcţionează în cazul în care Potrivit publicaţiei Russia Today, Kremlinul a testat cu succes lansarea unei noi rachete balistice intercontinentale RS-24 Yars. Racheta a fost lansată de pe Cosmodromul din Plesetsk, în nordul Rusiei.

“Principalul obiectiv al lansării este acela de a confirma fiabilitatea rachetelor din aceeaşi clasă. Focoasele şi-au atins cu succes ţinta – poligonul de testare Kura din Kamceatka. Toate obiectivele testului au fost atinse”, potrivit unei declaraţii publicate de Ministerul rus al Apărării.

Racheta RS-24 Yars, care este echipată cu 3 până la 6 focoase, poate lovi ţinte aflate la distanţe de până la 12.000 km. A fost testată pentru prima dată în urmă cu un deceniu şi a fost folosită de forţele ruseşti timp de şapte ani. Racheta cu combustibil solid este o versiune îmbunătăţită a rachetei Topol-M şi poate fi lansată atât de pe sol cât şi de pe un vehicul.

Anterior, în luna iunie, Rusia a testat o rachetă balistică intermediară Bulava de pe un submarin, atingând cu succes acelaşi teritoriu ca şi în ultimul test, localizată în Kura, în apropierea coasta Pacificului.

De asemenea, o sursă militară a fost citată luni de agenţia rusă de ştiri TASS afirmând că s-ar putea ca în luna octombrie Kremlinul să testeze racheta sa termonucleară super-grea RS-28 Sarmat.

Potrivit rapoartelor Russia Today, din cauza repetatelor teste de rachete ale Coreei de Nord din acest an, testele efectuate de SUA asupra sistemelor de apărare antirachetă şi testele de rachete efectuate de China şi Rusia au fost supuse unui nivel neobişnuit de ridicat de monitorizare, lucru care este de înţeles: în ultimele câteva luni, navele americane au fost implicate în aşa-zisul “joc al laşului” (chicken game) cu navele chineze, în timpul “operaţiunilor de promovare a libertăţii de navigare” în Marea Chinei de Sud. De asemenea, recent, avioanele de luptă americane şi ruseşti au fost implicate în mai multe “întâlniri la mustaţă” în spaţiul aerian sirian.

Astfel, cresc tensiunile – şi nu doar în Coreea de Nord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor