Consiliul de Securitate al ONU aprobă sancţiuni mai dure împotriva Phenianului
alte articole
Aceasta este cea de-a 9-a rezoluţie cu privire la sancţiunile împotriva Coreei de Nord adoptată unanim de Consiliul de Securitate al ONU, începând cu 2006, care vizează programele de arme nucleare şi rachete balistice ale Coreei de Nord.
Pentru a obţine sprijinul Rusiei şi Chinei, care au ezitat să impună noi sancţiuni, diplomaţii ONU au declarat agenţiilor media că SUA a diluat propunerea sa iniţială privind un embargou deplin asupra petrolului, a renunţat la solicitarea de îngheţare a activelor propuse pentru dictatorul Kim Jong-un şi a inclus un limbaj care face apel la o soluţionare “paşnică, diplomatică şi politică” a tensiunilor din Peninsula Coreeană.
Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a declarat că noile măsuri vor priva Phenianul de cel puţin 800 milioane de dolari în venituri anuale din exporturi, în special prin interzicerea exporturilor de textile. Această măsură, combinată cu sancţiunile precedente, va bloca aproximativ 90% din veniturile obţinute de Coreea de Nord din exporturi.
“Nu ne face plăcere să înăsprim şi mai mult sancţiunile astăzi. Nu urmărim să ajunge la un război. Regimul nord-coreean încă nu a trecut dincolo de punctul în care nu mai poate face cale întoarsă”, a afirmat Haley după votul în Consiliul de Securitate al ONU (CSONU).
“Dacă este de acord să renunţe la programul său nuclear îşi poate recupera viitorul... În cazul în care Coreea de Nord continuă să meargă pe drumul său periculos, vom continua să aplicăm şi mai multă presiune”, a adăugat ea.
Haley a evidenţiat că “relaţia puternică” dintre preşedintele american Donald Trump şi omologul său chinez Xi Jinping a dus la succesul neaşteptat al negocierilor din ultima săptămână în vederea finalizării unei rezoluţii care a obţinut suportul unanim al CSONU.
Atât China cât şi Rusia şi-au manifestat reţinerile în privinţa impunerii de noi sancţiuni anti-Phenian. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că are îndoieli că noile sancţiuni vor forţa Coreea de Nord să renunţe la programul său nuclear.
Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat luni că Moscova susţine noile sancţiuni deoarece “ar fi greşit ca testele nucleare să fie lăsate fără o reacţie fermă”.
Dar, Nebenzia a cerut din nou Washingtonului şi aliaţilor săi să ia în considerare o propunere ruso-chineză care va începe prin suspendarea de către SUA şi Coreea de Sud a exerciţiilor lor militare comune regulate şi care va continua prin suspendarea de către Phenian a testelor sale nucleare şi de rachete balistice. Haley şi alţi oficiali americani au respins în repetate rânduri acest plan.
Beijingul va fi responsabil pentru o mare parte din aplicarea noilor sancţiuni din moment ce China este destinaţia majorităţii exporturilor de textile nord-coreene, ţinând cont că regimul chinez furnizează majoritatea ţiţeiului folosit de Phenian, conform unor statistici oficiale.
Noua rezoluţie ONU va afecta în special exporturile de textile nord-coreene, care ocupă locul doi după exporturile de cărbune şi alte minerale, în obţinerea veniturilor.
Deşi nu impune o interdicţie totală asupra exporturilor de petrol către Phenian, după cum a fost propus iniţial de SUA, rezoluţia impune o limită asupra exporturilor de ţiţei la aproximativ 4 milioane de barili pe an şi plasează o limită de 2 milioane de barili pe an la produsele petroliere rafinate.
De asemenea, rezoluţia interzice ţărilor să emită noi permise de muncă muncitorilor nord-coreeni trimişi în străinătate, care au fost angajaţi în cea mai mare parte de China şi Rusia.
Măsurile referitoare la expatriaţii nord-coreeni şi inspectarea navelor suspecte sunt mai puţin stricte decât în textul iniţial. În plus, noua rezoluţie îl adaugă pe Pak Yong Sik, unul dintre responsabilii programului balistic, pe o listă neagră în acelaşi timp cu trei agenţii nord-coreene, printre care cea responsabilă cu propaganda regimului, precizează Agerpres.
Noile măsuri au fost adoptate ca răspuns la cel de-al şaselea şi cel mai puternic test nuclear nord-coreean, care a avut loc în 3 septembrie. Phenianul a declarat că a testat cu succes o bombă cu hidrogen capabilă să fie montată pe o rachetă balistică de rază lungă.
În urmă cu câteva săptămâni, CSONU a interzis exporturile de cărbune, plumb şi fructe de mare din Coreea de Nord ca răspuns la lansarea de către aceasta a unei rachete balistice intercontinentale.
Înainte de aprobarea noilor măsuri, regimul comunist nord-coreean a avertizat SUA că va plăti un “preţ mare” pentru că a condus eforturile de adoptare a noilor sancţiuni ONU.
Phenianul nu a avut nicio reacţie imediată după aprobarea sancţiunilor.