Raport: Britanicii suspectează Iranul şi Rusia de susţinere a programului nuclear nord-coreean

Publicaţia britanică The Telegraph a raportat că anumiţi oficiali din Marea Britanie se tem că Iranul sau Rusia ar fi putut contribui la “progresul neaşteptat” al Coreei de Nord în dezvoltarea armelor nucleare.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord. (STR/AFP/Getty Images)

The Telegraph a precizat duminică faptul că Ministerul britanic de Externe investighează dacă “actuale şi foste state nucleare” au ajutat Phenianul să dezvolte arme nucleare capabile să fie montate pe rachete.

“Iranul este în capul listei ţărilor suspectate că ar fi oferit o anumită formă de asistenţă [Coreei de Nord], în timp ce Rusia este de asemenea în lumina reflectoarelor”, a susţinut ziarul britanic.

Oficiali seniori neidentificaţi au declarat pentru The Telegraph că “nu este credibil” faptul că savanţii nord-coreeni ar fi putut să realizeze pe cont propriu progrese nucleare.

“Savanţii nord-coreeni sunt persoane cu anumite abilităţi, dar în mod sigur ei nu fac acest lucru în întregime pe cont propriu”, a declarat un ministru al guvernului britanic, fiind citat de The Telegraph.

Coreea de Nord a anunţat în 3 septembrie că a testat cu succes o bombă cu hidrogen avansată ce poate fi încărcată pe o rachetă balistică intercontinentală. Mişcarea a fost condamnată de SUA, Rusia, China şi majoritatea puterilor mondiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe