Rusia “subminează” avioanele americane în spaţiul aerian sirian, susţine un general

Soldaţi ruşi în Siria. (Vasily Maximov/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
27.04.2018

Armele electronice ale Rusiei “subminează” avioanele americane ce zboară în spaţiul aerian al Siriei şi afectează comunicaţiile, a declarat şeful Comandamentului american pentru Operaţiuni Speciale.

Generalul Raymond Thomas a susţinut marţi la US Geospatial Intelligence Foundation că America este implicată într-un “război agresiv” cu “inamicii” în Siria.

“Chiar acum, în Siria, operăm în cel mai agresiv mediu de război electronic de pe planetă”, a afirmat generalul, precizând că acest război este desfăşurat de adversarii SUA.

“Ei ne testează în fiecare zi, subminează comunicaţiile, ne afectează elicopterele EC-130 şi aşa mai departe”, a mai declarat acesta.

Nu este clar la care inamici s-a referit generalul, însă se ştie că Rusia a dezvoltat capabilităţi de desfăşurare a unui război electronic, potrivit colonelului american pensionat Lauri Buckhout, specialist în războaie electronice.

Discutând despre conflictul din 2008 din regiunile georgiene Osetia de Sud şi Abhazia, Buckhout a menţionat: “Ruşii şi-au refăcut şi reproiectat întreaga gamă de arme electronice în ultimii 20 de ani... Ruşii au investit milioane pentru modernizarea [armelor] după Georgia.”

“Ei au obţinut capabilităţi mortale, bruind o multitudine de frecvenţe pe distanţe care acoperă sute de kilometri”.

Buckhout a afirmat că există şi alte vulnerabilităţi în sistemele americane pe care le-ar putea viza armele electronice ale ruşilor.

Analişti strategici americani mai notează că unul dintre cele mai interesante aspecte ale capabilităţii Rusiei de a folosi arme electronice este modul în care sunt integrate acestea în diverse sectoare.

Roger McDermott de la Institutul Hudson din Washington, a declarat: “Nu putem pur şi simplu să privim capabilitatea de a lansa atacuri electronice separat de sectorul cibernetic, SIGINT (colectare de informaţii prin interceptarea semnalelor) sau apărarea aeriană”.

El a mai precizat că este aproape imposibil să se evite această capabilitate, adăugând că se găseşte în fiecare ramură şi serviciu al armatei.

“Rusia a integrat războiul electronic, ofensiva electronică şi capabilităţile de apărare din spectrul electromagnetic în operaţiunile şi strategiile sale, într-o manieră nemaivăzută la forţele NATO din Europa”, a adăugat McDermott.

Luna trecută, Rusia a dezvăluit o serie de arme noi, inclusiv o nouă armă supersonică ce nu poate fi urmărită de sistemele antirachetă.

Website-ul Russia Insider, care este pro-Moscova, susţine că armata rusă este deja echipată cu rachete aer-sol Kh-32.

Rachetele intră în stratosferă după lansare şi apoi cad înapoi spre Pământ cu asemenea viteză şi dexteritate încât sistemele antirachetă nu ar putea face faţă, a precizat website-ul.

Aceste rachete, capabile să transporte focoase nucleare, ar putea fi potenţial letale pentru orice ţintă de suprafaţă, au declarat şefi militari.

Aparent, rachetele au o rază de acţiune de aproximativ 1.000 km şi pot atinge viteze de până la 5.400 km pe oră, aceste caracteristci făcându-le să fie mai avansate decât orice există în arsenalul american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor