Rusia “subminează” avioanele americane în spaţiul aerian sirian, susţine un general
alte articole
Armele electronice ale Rusiei “subminează” avioanele americane ce zboară în spaţiul aerian al Siriei şi afectează comunicaţiile, a declarat şeful Comandamentului american pentru Operaţiuni Speciale.
Generalul Raymond Thomas a susţinut marţi la US Geospatial Intelligence Foundation că America este implicată într-un “război agresiv” cu “inamicii” în Siria.
“Chiar acum, în Siria, operăm în cel mai agresiv mediu de război electronic de pe planetă”, a afirmat generalul, precizând că acest război este desfăşurat de adversarii SUA.
“Ei ne testează în fiecare zi, subminează comunicaţiile, ne afectează elicopterele EC-130 şi aşa mai departe”, a mai declarat acesta.
Nu este clar la care inamici s-a referit generalul, însă se ştie că Rusia a dezvoltat capabilităţi de desfăşurare a unui război electronic, potrivit colonelului american pensionat Lauri Buckhout, specialist în războaie electronice.
Discutând despre conflictul din 2008 din regiunile georgiene Osetia de Sud şi Abhazia, Buckhout a menţionat: “Ruşii şi-au refăcut şi reproiectat întreaga gamă de arme electronice în ultimii 20 de ani... Ruşii au investit milioane pentru modernizarea [armelor] după Georgia.”
“Ei au obţinut capabilităţi mortale, bruind o multitudine de frecvenţe pe distanţe care acoperă sute de kilometri”.
Buckhout a afirmat că există şi alte vulnerabilităţi în sistemele americane pe care le-ar putea viza armele electronice ale ruşilor.
Analişti strategici americani mai notează că unul dintre cele mai interesante aspecte ale capabilităţii Rusiei de a folosi arme electronice este modul în care sunt integrate acestea în diverse sectoare.
Roger McDermott de la Institutul Hudson din Washington, a declarat: “Nu putem pur şi simplu să privim capabilitatea de a lansa atacuri electronice separat de sectorul cibernetic, SIGINT (colectare de informaţii prin interceptarea semnalelor) sau apărarea aeriană”.
El a mai precizat că este aproape imposibil să se evite această capabilitate, adăugând că se găseşte în fiecare ramură şi serviciu al armatei.
“Rusia a integrat războiul electronic, ofensiva electronică şi capabilităţile de apărare din spectrul electromagnetic în operaţiunile şi strategiile sale, într-o manieră nemaivăzută la forţele NATO din Europa”, a adăugat McDermott.
Luna trecută, Rusia a dezvăluit o serie de arme noi, inclusiv o nouă armă supersonică ce nu poate fi urmărită de sistemele antirachetă.
Website-ul Russia Insider, care este pro-Moscova, susţine că armata rusă este deja echipată cu rachete aer-sol Kh-32.
Rachetele intră în stratosferă după lansare şi apoi cad înapoi spre Pământ cu asemenea viteză şi dexteritate încât sistemele antirachetă nu ar putea face faţă, a precizat website-ul.
Aceste rachete, capabile să transporte focoase nucleare, ar putea fi potenţial letale pentru orice ţintă de suprafaţă, au declarat şefi militari.
Aparent, rachetele au o rază de acţiune de aproximativ 1.000 km şi pot atinge viteze de până la 5.400 km pe oră, aceste caracteristci făcându-le să fie mai avansate decât orice există în arsenalul american.