Şeful armatei SUA, aflat într-o vizită “secretă şi fără precedent” în Siria. Rusia ia în calcul înarmarea Damascului cu S-300

Sistemul rusesc antirachetă S-300.
Sistemul rusesc antirachetă S-300. (Captură Foto)

Se pare, tot mai mult, că recentul atac al coaliţiei conduse de SUA împotriva Siriei este un eşec: în loc să slăbească guvernul sirian sau să degradeze capabilităţile militare ale guvernului din Damasc, s-ar putea ca atacul de fapt să fi servit la întărirea capabilităţii de apărare a Siriei.

De la masivul atac din 14 aprilie – în care SUA, Marea Britanie şi Franţa au lansat peste 100 de rachete de croazieră împotriva unor ţinte militare siriene – s-a raportat că Rusia ar putea livra guvernului sirian sistemul de apărare antirachetă S-300, lucru care ar permite îmbunătăţirea sistemelor de apărare ale Siriei, care în prezent foloseşte sisteme S-125 şi S-200 de producţie sovietică.

Sistemul S-300 are o rază cuprinsă între 150 şi 200 km şi astfel armata siriană ar putea viza cu uşurinţă spaţiul aerian „neutru” al Libanului, de unde avioanele de luptă israeliene au atacat în mod regulat în ultimii ani diverse ţinte din interiorul Siriei. Mai mult, Siria şi-ar putea extinde acoperirea aeriană ca să cuprindă şi Israelul, precizează website-ul de ştiri Zero Hedge.

Ar putea fi acesta motivul unor temeri diplomatice majore în spatele scenei?

Steve Herman, corespondent al VOA News la Casa Albă, a afirmat luni că generalul Joseph Votel, şeful Comandamentului Central al armatei americane (CENTCOM), se află într-o “vizită secretă şi fără precedent în Israel”.

Informaţiile despre vizita “secretă” au la bază materiale difuzate exclusiv de canalul israelian Kann News, care a raportat: “Şeful Comandamentului Central al armatei americane a sosit pentru prima dată în Israel şi s-a întâlnit cu înalt oficiali în domeniul securităţii, inclusiv cu şeful Statului Major”.

Fără nicio îndoială, posibilitatea ca sistemul foarte avansat rusesc S-300 să ajungă în curtea Israelului face ca acesta şi aliaţii să fie foarte neliniştiţi. Israelul a declarat în repetate rânduri că echiparea armatei siriene cu sisteme S-300 reprezintă o aşa-zisă “linie roşie”, care va atrage un răspuns.

Luni dimineaţă, corespondentul diplomatic al canalului de televiziune israelian Channel 10 a declarat următoarele, afirmaţiile fiind ulterior confirmate de Times of Israel şi Reuters:

“Publicaţia rusească Kommersant a precizat că Rusia ar putea livra Siriei sisteme de apărare antirachetă S-300 în viitorul foarte apropiat pentru a apăra Damascul şi bazele strategice ale armatei siriene de loviturile aeriene lansate de Israel şi SUA.

“Kommersant a afirmat că Rusia va oferi gratuit Siriei sistemele S-300, din stocurile armatei ruseşti, ca parte a asistenţei sale militare pentru Siria. În acest fel, livrarea ar putea fi realizată foarte rapid.

“Surse militare ruse au afirmat că anumite elemente ale sistemelor S-300 vor fi livrate în curând Siriei cu avioane de transport sau nave al Marinei ruseşti. Până când ofiţerii sirieni vor fi pregătiţi să utilizeze sistemul, acesta va fi operat de experţi militari ruşi în coordonare cu armata siriană.

“Potrivit publicaţiei Kommersant, Rusia consideră că livrarea sistemului va stabiliza situaţia din Siria şi va descuraja Israelul şi SUA să continue cu loviturile lor aeriene în Siria. Surse ruse au afirmat că, în cazul în care Israelul atacă rachetele, rezultatul va fi catastrofal”.

Deşi este încă dezbătut şi contestat în rândul multor analişti, actualul sistem de apărare aeriană al Siriei, vechi de peste 30 de ani, pare să se comporte bine dacă luăm în considerare rapoartele care susţin că acesta a doborât 71 din cele puţin peste 100 rachete de croazieră lansate recent de forţele americano-franco-britanice, au precizat surse guvernamentale oficiale din Rusia şi Siria.

Zero Hedge a precizat anterior că oficiali ai Pentagonului au negat cu tărie faptul că rachetele lor de croazieră ar fi fost doborâte, iar acum Rusia pretinde că se află în posesia a cel puţin 2 rachete neexplodate ale coaliţiei. Majoritatea rapoartelor media occidentale continuă să susţină că sistemul de apărare aeriană sirian nu a doborât niciuna dintre rachete. Pentagonul a fost atent în toate declaraţiile sale, afirmând că sistemul S-300 al Rusiei (în prezent aflat la bordul unor nave de luptă ruseşti în Mediterana) nu a fost implicat în respingerea atacului.

Totuşi, există şi posibilitatea ca unele rachete ale coaliţiei pur şi simplu să fi eşuat să îşi atingă ţinta în unele cazuri, fără a fi interceptate de sistemul de apărare sirian. Sau, susţin unii analişti, s-ar putea să fi fost implicate şi contramăsuri electronice ruseşti, care sunt foarte avansate.

Afirmaţiile Rusiei privind interceptarea rachetelor au venit nu doar de la Ministerul rus al Apărării, ci şi de la alte surse importante, inclusiv mass media siriană pro-rebelă sau Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), care a fost ani de zile o sursă a tuturor rapoartelor media mainstream privind Siria (deşi, ironic, când OSDO contrazice mass media mainstream, precum în acest caz, datele sale sunt ignorate).

OSDO a raportat, pe baza câtorva surse de la sol, că “numărul rachetelor doborâte a depăşit 65”. Afirmaţiile făcute de OSDO – care este anti-Assad, anti-Rusia, pro-rebeli – sunt în concordanţă cu informaţiile publicate de Rusia.

Situaţia s-ar putea complica în Siria dacă Rusia va livra în cele din urmă ţării arabe sisteme S-300, aşa cum a avertizat imediat după atacul aerian condus de americani din 14 aprilie că “vor fi consecinţe”.

După atacul aerian respectiv, Serghei Rudskoi, şeful Directoratului Operaţional Principal din cadrul Statului Major al armatei ruse, a declarat că Rusia va “reconsidera” livrarea sistemelor de apărare aeriană lui Assad, problemă considerată anterior ca fiind încheiată, după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că a reuşit să îl convingă pe preşedintele rus Vladimir Putin în 2013 să nu se ia această măsură.

Netanyahu a declarat la acea vreme despre sistemul S-300: “Vă vom distruge rachetele dacă le livraţi lui Assad”, avertisment care a fost repetat recent sub forma unei “linii roşii” anunţate de israelieni. Totuşi, surse militare ruseşti au fost citate de publicaţia Times of Israel afirmând: “Dacă Israelul încearcă să distrugă bateriile antiaeriene – în condiţiile în care unii analişti au indicat că Israelul ar face-o – atunci [rezultatul] va fi “catastrofal pentru toate părţile”.

Dar Reuters a raportat luni că nu a fost luată nicio decizie pe moment în ceea ce priveşte furnizarea sistemului S-300 Siriei, citându-l pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care a declarat: “Va trebui să aşteptăm să vedem ce decizii specifice vor lua conducerea rusă şi reprezentanţii Siriei”. Lavrov a adăugat că “probabil nu este niciun secret în legătură cu acest lucru şi se va face un anunţ (dacă se va lua o decizie)”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe