Rusia va livra în curând Siriei noi sisteme de apărare aeriană
alte articole
Armata rusă a afirmat că va livra în curând noi sisteme de apărare aeriană Siriei, ca urmare a atacurilor cu rachete lansate acum aproximativ 2 săptămâni de către SUA, Marea Britanie şi Franţa asupra unor presupuse centre militare siriene de producere a armelor chimice.
General-colonelul Serghei Rudskoi, şeful Directoratului Operaţional Principal din cadrul Statului Major al armatei ruse, a declarat miercuri că Moscova va furniza Siriei, în curând, noi sisteme de apărare cu rachete, deşi nu a specificat tipul armelor, conform RFE/RL.
Remarcile sale au fost făcute după rapoarte ale mass media ruse care au susţinut că Moscova ia în considerare vânzarea în Siria a sofisticatului sistem de rachete sol-aer S-300.
După atacul aerian al Occidentului din 14 aprilie împotriva Siriei, oficiali ruşi de top au precizat că ar putea reconsidera o promisiune făcută de Moscova în urmă cu un deceniu de a nu înarma armata siriană cu sistemul S-300.
Recentele lovituri aeriene occidentale au reprezentat un răspuns la presupusul atac chimic ce a avut loc în 7 aprilie asupra oraşului sirian Douma, în care au murit zeci de persoane. Aliaţii occidentali au învinuit guvernul preşedintelui Bashar al-Assad pentru incident.
Rusia şi Siria au negat implicarea Damascului în presupusul atac chimic şi au declarat că au doborât majoritatea rachetelor lansate de forţele americano-franco-britanice în 14 aprilie, afirmaţie negată de Pentagon.
Potenţiala înarmare a Siriei cu sistemul S-300 este văzută ca o ameninţare pentru Israel, al cărei ministru al Apărării a afirmat marţi că, în cazul în care armata siriană foloseşte rachete de producţie rusească împotriva Tel Aviv-ului, atunci acesta va răspunde.
Israelul, chiar dacă nu a fost de partea vreunei tabere, în războiul din Siria a lansate zeci de atacuri aeriene în timpul conflictului sirian, şi se crede că majoritatea loviturilor au vizat presupuse livrări de arme către grupul libanez Hezbollah, care este aliat cu Iranul, un inamic al israelienilor
Recent, Israelul a avertizat Iranul împotriva oricăror acţiuni de consolidare a prezenţei sale militare în Siria, unde observatori militari iranieni şi miliţii iraniene au oferit un suport critic lui Assad în cei peste şapte ani de război împotriva rebelilor suniţi şi a grupurilor jihadiste.
Rusia şi Israelul au menţinut un contact strâns pentru a preveni eventuale ciocniri între forţele lor în spaţiul aerian al Siriei.
Avigdor Lieberman a declarat pentru Ynet că Rusia are deja sisteme de apărare aeriană în Siria, adăugând că ţara sa este îngrijorată de acţiunile făcute de Iran şi Siria, şi nu de cele ale Rusiei.