Arabia Saudită avertizează Qatarul: susţineţi Statele Unite sau veţi fi anihilaţi!
alte articole
Pe fondul amplificării tensiunilor în Orientul Mijlociu, Arabia Saudită a avertizat guvernul Qatarului că va fi distrus dacă nu susţine financiar şi militar o prezenţă militară americană în Siria.
Ministrul saudit de Externe, Adel al-Jubeir, a afirmat că soldaţii Qatarului ar trebui să înlocuiască trupele americane din nordul Siriei sau, în sens contrar, Washingtonul nu va mai susţine regimul din Doha, ceea ce ar putea duce la prăbuşirea acestuia.
Al-Jubeir a precizat într-o declaraţie: “Qatarul trebuie să plătească pentru prezenţa militară americană în Siria şi să trimită forţe militare acolo, înainte ca preşedintele american Donald Trump să anuleze protecţia oferită Qatarului de SUA”.
El a adăugat că, fără sprijinul americanilor, guvernul Qatarului “se va prăbuşi în mai puţin de o săptămână”.
În Qatar se află una dintre cele mai mari baze americane din lume – baza aeriană al-Udeid, potrivit site-ului Express.co.uk.
Baza a fost esenţială pentru atacurile lansate de SUA împotriva grupului jihadist Statul Islamic în Siria şi Irak.
Arabia Saudită a lansat o blocadă împotriva Qatarului în iunie 2017, când, împreună cu Emiratele Arabe Unite, Bahrainul şi Egiptul au suspendat legăturile cu Doha.
Qatarul a fost acuzat de susţinerea terorismului şi pentru că are o relaţie prea apropiată cu Iranul. Totuşi, guvernul din Doha a negat acuzaţiile.
Trump a afirmat la începutul acestei luni că doreşte să retragă din Siria cei 2.000 de soldaţi americani după eliminarea pericolului reprezentat de Statul Islamic, care mai este cunoscut sub numele de ISIS sau Daesh.
El a sugerat că ţările arabe ar putea juca un rol în securizarea păcii în nordul Siriei.
Preşedintele american a afirmat: “Am cerut partenerilor noştri să îşi asume o responsabilitate mai mare pentru securizarea regiunii lor natale, inclusiv contribuţii financiare masive pentru resurse, echipamente şi pentru toate eforturile depuse împotriva ISIS.
“Implicarea mărită a prietenilor noştri, inclusiv Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Egipt şi alţii, poate oferi asigurări că Iranul nu va profita de pe urma eliminării ISIS”.
Ministrul saudit de Externe i-a răspuns lui Trump, afirmând: “Ne aflăm în discuţii cu SUA încă de la începerea crizei siriene (în 2011), pe tema trimiterii de forţe în Siria”.
Însă implicarea saudiţilor în Siria ar putea amplifica tensiunile cu Iranul, un aliat al preşedintelui sirian Bashar al-Assad.
Atât Iranul cât şi Arabia Saudită susţin părţi opuse în alte puncte fierbinţi din Orientul Mijlociu, inclusiv războiul agresiv desfăşurat în prezent de saudiţi împotriva Yemenului.
De asemenea, un fost şef al serviciului egiptean de informaţii a declarat că ţara sa nu se va alătura aşa numitei “armate arabe”.