Rusia acuză Washingtonul de crearea unui “Zid al Vizelor”. Dansatorii Teatrului Balşoi nu pot intra în SUA

Prim-balerina Olga Smirnova de la Teatrul Balşoi din Rusia (Getty Images)
Andrei Popescu
22.04.2018

Rusia a acuzat SUA de construirea unui aşa-numit „Zid al Vizelor” după respingerea documentelor necesare ca doi balerini ai renumitului Teatru Balşoi să poată evolua pe scenă în New York City.

Prim-balerina Olga Smirnova din Rusia şi dansatorul solo Jacopo Tissi din Italia urmau să danseze la o gală la Centrul Lincoln în 23 aprilie, însă guvernul american le-a refuzat vizele de intrare în SUA.

“Acest lucru nu s-a întâmplat nici în timpul Războiului Rece”, a afirmat Ministerul rus de Externe într-o declaraţie publicată sâmbătă pe website-ul său.

“Însă astăzi, forţele influente din SUA, preocupate să aplice presiuni mari asupra Rusiei, fac orice... Încearcă să ţină la distanţă americanii de ruşi printr-un zid al vizelor, aşa cum am spus-o înainte, făcând ca vizitele cetăţenilor noştri în SUA să devină practic imposibile”, se adăugă în declaraţie.

Teatrul Balşoi din Moscova nu a fost disponibil să răspundă imediat întrebărilor, însă Reuters a citat departamentul de presă al acestuia afirmând că nu a organizat turneul şi nu are informaţii privind cererile de vize.

Câteva probleme globale au amplificat tensiunile dintre Washington şi Moscova în ciuda faptului că preşedintele american Donald Trump a declarat că unul dintre obiectivele sale este îmbunătăţirea relaţiilor dintre SUA şi Rusia.

Kremlinul a susţinut vineri că SUA îngreunează procesul de obţinere a vizelor pentru echipajele companiei aeriene ruseşti Aeroflot.

Comunitatea de informaţii din SUA a acuzat Rusia de atacuri cibernetice ample şi desfăşurarea unei campanii propagandistice care a urmărit să influenţeze rezultatul alegerilor prezidenţiale americane din 2016.

SUA şi Europa au aplicat sancţiuni împotriva Rusiei pentru anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 şi pentru sprijinul acordat separatiştilor din estul Ucrainei.

Forţele americano-franco-britanice au atacat în urmă cu peste o săptămână mai multe obiective militare din Siria, ca răspuns la un presupus atac chimic lansat asupra oraşului sirian Douma. Fără să prezinte dovezi incontestabile în acest sens, SUA şi aliaţii săi au acuzat guvernul din Damasc pentru presupusul atac chimic.

În plus, SUA a precizat că susţine Marea Britanie în disputa cu Rusia cu privire la otrăvirea în 4 martie în oraşul britanic Salisbury a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale. Marea Britanie a acuzat Rusia de atac, fără a prezenta dovezi clare de susţinere a afirmaţiilor.

Moscova a negat acuzaţiile privind interferarea cu alegerile americane, acuzaţiile privind implicarea în cazul Skripal cât şi faptul că Assad ar fi fost responsabil de atacul din Douma.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor