Lavrov: „Sunt 100% sigur că Trump şi Putin nu vor permite o confruntare militară”

Serghei Lavrov
Serghei Lavrov (Drew Angerer/Getty Images)

Într-un gest crucial de relaxare a tensiunilor dintre SUA şi Rusia care au emanat din presupusul atac chimic asupra oraşului sirian Douma şi a otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal pe teritoriul britanic, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat în timpul unui interviu cu RIA Novosti că preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Donald Trump nu vor permite niciodată o confruntare armată între SUA şi Rusia.

„În ceea ce priveşte riscurile unei confruntări militare, sunt 100% sigur că armatele [americană şi rusă] nu vor permite acest lucru şi, bineînţeles, nici preşedintele Putin sau preşedintele Trump”, a afirmat Lavrov.

Lavrov a precizat că au fost depuse eforturi pentru reducerea tensiunilor – în mod specific, ministrul de externe a indicat faptul că Trump l-a invitat pe omologul său rus la Washington în timpul unei discuţii telefonice. Trump a declarat că va fi „bucuros să îl vadă [pe Putin] la Casa Albă”, adăugând că „ar fi fericit să facă o vizită reciprocă [la Moscova]”.

După cum au anticipat observatori din SUA şi alte ţări, Rusia nu mai are nicio remuşcare în privinţa contribuţiei aduse armatei siriene de sistemele sale de rachete S-300.

În urmă cu 10 ani, Moscova a promis că nu vă trimite Damascului acele sisteme, la cererea partenerilor săi. Totuşi, armata siriană a interceptat 71 din cele 103 de rachete lansate în urmă cu o săptămână asupra a trei ţinte din Siria, pe care SUA le-a descris ca fiind cruciale pentru dezvoltarea de arme chimice de către guvernul sirian. Rachetele au fost lansate ca răspuns la un presupus atac chimic în oraşul sirian Douma, pentru care a fost învinuit preşedintele sirian Bashar al-Assad. Acesta a negat acuzaţiile, iar Washingtonul şi aliaţii săi încă nu au prezentat dovezi incontestabile privind atacul chimic.

Înainte de atacul condus de SUA împotriva Siriei, Rusia a avertizat Washingtonul că încălcarea anumitor „linii roşii” în ţara arabă va atrage după sine măsuri punitive din partea Moscovei, a precizat Lavrov. De altfel, ministrul l-a citat pe şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gerasimov ca afirmând că, în cazul în care acţiunile coaliţiei occidentale afectează soldaţii ruşi din Siria, Moscova va răspunde.

Dar, printr-un alt gest încurajator, Lavrov a precizat că nici SUA şi nici Rusia încă nu au încălcat respectivele „linii roşii”.

Anterior, Rusia a respins ştirile care susţineau că peste o sută de mercenari ruşi au murit în luna februarie în timpul unui atac aerian american, când forţele de securitate ruse au fost confruntate de un grup rebel sirian susţinut de SUA.

Trump a fost criticat de presa americană pentru că l-a felicitat pe Putin pentru câştigarea recentelor alegeri prezidenţiale – deşi aparent fusese avertizat de membri ai personalului securităţii naţionale să nu facă acest lucru. De asemenea, liderul american a vorbit despre posibilitatea unei vizite efectuate de Putin la Casa Albă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe