Germania: G7 nu intenţionează ca Rusia să revină imediat în grup

Ministrul german de Externe, Heiko Maas
Ministrul german de Externe, Heiko Maas (Thomas Trutschel/Getty Images)

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a afirmat că este prea devreme să se discute despre revenirea Rusiei în Grupul celor şapte mari economii ale lumii (G7). Miniştrii de Externe ai acestor şapte ţări s-au întâlnit înaintea unui summit al grupului care va avea loc în Canada la începutul lunii iunie.

Heiko Maas a declarat duminică faptul că Rusia nu a făcut suficient pentru a aborda temerile ţărilor G7 cu privire la o serie de probleme, precum sprijinul acordat de Moscova rebelilor din estul Ucrainei.

“Până acum, nu au fost îndeplinite condiţiile pentru o altă schimbare”, a declarat Maas, care s-a deplasat în Toronto pentru o întâlnire de două zile cu miniştrii de externe din G7.

Rusia, care la un moment dat a avut un loc la masa tratativelor, a fost îndepărtată în 2014 din grupul celor mai importante economii mondiale, după ce a anexat peninsula ucraineană Crimeea şi pentru sprijinul acordat de Moscova separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei. De asemenea, o serie de sancţiuni au fost impuse Rusiei. Grupul a fost schimbat la acea vreme din G8 în G7.

Politicieni germani din FDP (Democraţii Liberi) şi Linke (Partidul Verzilor) au afirmat că Rusia ar trebui invitată la summitul cu liderii G7 în Canada, programat pentru luna iunie. Membrii G7, precum Italia şi Japonia, au sugerat că ar trebui să i se permită Rusiei să revin în grup, pentru a ajuta la soluţionarea problemelor în Orientului Mijlociu şi pentru a se preveni instalarea permanentă a atmosferei Războiului Rece.

Dar Maas a declarat că Rusia nu ar trebui să revenă în G7 până când nu vor fi abordate pe deplin motivele excluderii ei.

Rusia a fost de asemenea criticată pentru rolul ei în Siria, de susţinere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad în războiul de peste 7 ani din ţara arabă. Sâmbătă, Maas a cerut “contribuţii constructive” din partea Rusiei atât în privinţa Ucrainei cât şi a Siriei.

G7 este format din Marea Britanie, Canada, Germania, Franţa, Italia, Japonia şi SUA. Anul trecut, Rusia a afirmat că intenţionează să iasă definitiv din grupul G8.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe