Putin susţine că Rusia ajută rebelii sirieni cu arme şi acoperire aeriană

Rebelii sirieni beneficiază de sprijin militar şi acoperire aeriană împotriva militanţilor islamişti, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin. Dacă se confirmă ar fi o schimbare în politica Moscovei din Siria.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Putin a declarat vineri că Rusia sprijină Armata Siriană Liberă din opoziţie, oferindu-i acoperire aeriană, arme şi muniţii în cadrul unor operaţiuni comune cu trupele siriene împotriva militanţilor islamişti.

“Mai multe unităţi, cu un total de peste 5.000 de persoane, împreună cu trupe regulate, desfăşoară operaţiuni ofensive împotriva teroriştilor din provinciile Homs, Hama, Alep şi Raqqa”, a declarat Putin într-un discurs adresat ofiţerilor militari. “Am furnizat sprijin aerian pentru ei [rebelii] şi pentru armata siriană, ajutându-i cu arme, muniţii şi provizii”.

Dacă se confirmă sprijinul ruşilor pentru Armata Siriană Liberă, acest fapt va reprezenta o schimbare politică majoră pentru Moscova, care a fost acuzată de atacarea grupurilor rebele susţinute de Occident care se opun guvernului preşedintelui Bashar al-Assad, în loc să se concentreze pe obiectivul său declarat, şi anume atacarea poziţiilor grupului Statului Islamic.

Dar câteva ore mai târziu, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat reporterilor că Putin a discutat despre livrări de arme către forţele armate loiale lui Assad.

“Rusia furnizează arme către autorităţile legitime ale Republicii Arabe Siriene”, a menţionat Peskov, conform Deutsche Welle.

Rebelii sirieni, vizaţi de Moscova

Oficialii din Washington nu au ştiut cum să interpreteze afirmaţiile Moscovei. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, John Kirby, a declarat că “este neclar şi pentru noi dacă aceste afirmaţii de susţinere a Armatei Siriene Libere sunt adevărate”.

“În general nu a avut loc nicio schimbare majoră şi ei [ruşii] continuă în mare parte să lovească ţinte ale opoziţiei”, a adăugat Kirby.

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a declarat că avioanele de luptă ruseşti au efectuat 4.000 de zboruri de luptă în Siria de când Moscova şi-a lansat campania aeriană la 30 septembrie, distrugând 8.000 de ţinte.

O coaliţie condusă de SUA, formată din state occidentale şi arabe, a desfăşurat de peste un an lovituri aeriene separate împotriva Statului Islamic în Siria şi Irak.