Adrian Stoica: A fost un an bun pentru gimnastică, deşi nu am obţinut un aur la Mondiale
alte articole
Preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică, Adrian Stoica, a declarat că anul 2014 a fost unul bun pentru gimnastică, în ciuda faptului că România nu a cucerit nicio medalie de aur la Mondialele de gimnastică artistică.
Gimnastica artistică, în special la segmentul feminin, a avut rezultate foarte bune în 2014, atât la Europene, cât şi la Mondiale, deşi la Nanning nu s-a reuşit un podium pe echipe, în timp ce băieţii chiar dacă nu au prins finala pe echipe la Mondiale, au arătat că au capacitatea de a se califica la Jocurile Olimpice 2016 direct de la Mondialele de anul viitor. Gimnastica aerobică a fost ca de obicei la înălţime, dovadă fiind cele trei medalii de aur şi două de argint cucerite la Mondialele de la Cancun (Mexic).
''Per total a fost un an bun, chiar dacă nu s-a reuşit obţinerea unei medalii de aur la Campionatele Mondiale (de gimnastică artistică, n. red.). A debutat cu un Campionat European foarte bun pentru fete, atât la senioare, cât şi la junioare. Apoi după un debut mai ezitant în calificări la CM, situarea echipei feminine pe locul patru poate fi considerat un rezultat bun, în situaţia în care am avut la dispoziţie un număr foarte restrâns de sportive cu drept de participare la Mondiale. Dar din acest moment înspre JO, sperăm ca fetele care vor împlini vârstă de seniorat să aducă un aport tehnic serios în cadrul echipei. La băieţi, deşi nu s-a obţinut o finală pe echipe, cum ne doream şi ne propusesem, totuşi situarea între primele 12 echipe din lume, pe un loc calificabil pentru JO, ne dă încredere că anul viitor vom putea să abordăm inclusiv această calificare olimpică din prima serie de calificări directe care începe practic în 2015'', a declarat Stoica.
''Gimnastica aerobică a avut de asemenea un an cu comportare foarte bună, chiar dacă în acest moment se află într-o schimbare de generaţii şi va trebui să-şi refacă potenţialul pentru anul viitor. A demonstrat totuşi că au o valoare deosebită în competiţiile internaţionale de mare anvergură la care au participat'', a mai spus Adrian Stoica.
Preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică a evitat să facă o inventariere a surprizelor şi dezamăgirilor din acest an şi a subliniat că a trecut vremea când marile puteri, România, SUA, China, Japonia, Rusia, cucereau aproape toate medaliile la marile competiţii: ''În acest an au fost şi surprize, mai plăcute, mai neplăcute, bucurii şi dezamăgiri, aşa cum e viaţa în general. Activitatea sportivă este extrem este dinamică şi e greu să te aştepţi doar la vârful podiumului. Noi facem constatări tehnice şi încercăm să ne adaptăm, dar cu siguranţă s-a terminat vremea medaliilor fluviu, fiindcă treaba asta nu o mai reuşesc naţiuni care încă sunt extrem de puternice şi bine aşezate ca structură, aici mă refer la Rusia, China, Japonia şi SUA. Sunt schimbări în ierarhia gimnasticii. A apărut Brazilia, la băieţi în mod special, care, ca organizatoare a JO 2016, a investit extrem de serios în această disciplină. Sunt multe lucruri care într-un fel au produs surprize, dar nu ne-au adus neapărat o supărare, ci dorinţa de a vedea cum se pot contracara asemenea apariţii surprinzătoare''.
Ca la majoritatea sporturilor din programul olimpic, 2015 aduce un calendar încărcat pentru gimnastica artistică, pe lângă tradiţionalele Campionate Europene şi Campionate Mondiale apărând şi prima ediţie a Jocurile Europene de la Baku.
''2015 e un an extrem de bogat în competiţii de amploare oficială şi dacă mă gândesc la nivelul seniorilor, pe lângă Campionatele Europene şi Mondiale, ultimele cu importanţă deosebită pentru calificarea directă la JO, au apărut Jocurile Europene la care COSR doreşte o participare la cel mai înalt nivel. Va fi un an greu pentru sportivii noştri de vârf, care vor trebui să asigure o pregătire constantă şi un nivel superior, chiar dacă nu maximul formei sportive pe o perioadă foarte lungă a anului. O să încercăm să trimitem gimnaşti capabili să ne reprezinte cât mai bine. Mi-e greu să spun că pe cei mai buni o să-i trimitem peste tot, pentru că în gimnastică este extrem de riscant în perspectiva competiţiei de obiectiv major, care sunt Mondialele'', a precizat Stoica.
''Relansarea Gimnasticii Româneşti'' este un proiect ambiţios care a demarat în acest an printr-un parteneriat public-privat cu Petrom şi care are ca ţintă lărgirea bazei de selecţii în vederea olimpiadei din 2024.
''Proiectul se adresează unei generaţii pe care încercăm s-o punem pe picioare în condiţii foarte bune în vederea JO 2024, este un proiect care a demarat foarte bine, a fost o activitate extrem de serioasă de 'pieptănare' a ţării cu nişte selecţii riguroase. Am avut surpriza plăcută să avem mulţi copii care s-au prezentat la aceste selecţii. Sigur, deocamdată au fost selecţionaţi cei mai buni, circa 200, care au intrat în acest program generos susţinut de Petrom, din punctul meu de vedere. Se prefigurează o dezvoltare normală şi bună din punct de vedere metodic a bazelor tehnice pe care trebuie să şi le însuşească aceşti copii. E un program serios, care deocamdată se desfăşoară conform aşteptărilor. La anul, nu va mai avea o acţiune de selecţie, pentru că totuşi bani sunt limitaţi, dar va continua o selecţie permanentă, în sensul de a înlocui în cadrul programului sportivii care nu vor corespunde ca rată de progres, ca dorinţă, ca interes şamd'', a spus şeful FRG.
Băieţii nu au mai urcat pe podiumul marilor competiţii de la Europenele din 2013 de la Moscova, când Flavius Koczi a obţinut argintul la sărituri, dar Adrian Stoica susţine că este nevoie de răbdare până când gimnaştii români vor obţine din nou medalii: ''În gimnastică nu poate să apară nimeni de azi pe mâine, e un sport care are nevoie de zeci de ani de pregătire ca să poţi ajunge la nivel de competiţii naţionale. Mi-e greu să spun că nu mai apare niciun lider, avem doi-trei gimnaşti capabili să producă surprize plăcute, însă deocamdată suntem extrem de atenţi la participarea pe echipe, fiindcă dorim o calificare la JO. Din ceea ce cunoaştem de ani de zile, o calificare la JO cu echipa produce beneficii pentru concursul respectiv. E foarte greu de spus că e o nemulţumire, e o situaţie de fapt, pe care încercăm să o corectăm din mers, nu întotdeauna poţi găsi generaţii de excepţie sau foarte mulţi Marius Urzică, Marian Drăgulescu, Ioan Suciu sau Dan Grecu''.
Adrian Stoica a opinat că din punct de vedere mediatic, Simona Halep ar merita titlul de cel mai bun sportiv al României în 2014, urmată de Alexandru Dumitrescu şi Victor Mihalachi, campionii mondiali de la Canoe 2 1.000 m, şi Larisa Iordache.
''Din punctul meu de vedere, ca impact mediatic, poate fi luată în considerare Simona Halep, dar nu neapărat ca rezultat. Dar ca rezultat, după părerea mea fără discuţie sunt băieţi de la canoe cu aurul mondial, iar pe locul trei cu certitudine ar trebui să fie Larisa Iordache''.
La prima mare competiţie a anului la nivelul juniorilor, echipa feminină a cucerit bronzul la Europenele de la Sofia, Laura Jurcă a cucerit argintul la individual compus şi sărituri, iar Andrea Iridon argintul la bârnă.
La senioare, România a obţinut aurul la echipe, iar Larisa Iordache a cucerit aurul la sol, argintul la bârnă şi bronzul la sărituri. La seniori, echipa României a ocupat locul 7 în concursul pe echipe.
La Mondialele de la Nanning, România s-a clasat pe locul 4 în concursul pe echipe la senioare, în timp ce Larisa Iordache a obţinut argintul la individual compus şi la sol.
Rezultate notabile au mai înregistrate gimnastele noastre şi la concursuri de Cupă Mondială. Larisa Iordache au luat aur la sol, bârnă şi sărituri în concursul de Cupă Mondială de la Doha, din luna martie, în timp ce Diana Bulimar a câştigat argintul la sol.
Andreea Munteanu a ocupat locul 3 în finala de la bârnă, la Cottbus (Germania), altă etapă din Cupă Mondială, iar apoi a câştigat finala de la bârnă şi a ocupat locul al treilea la sol în cadrul concursului ''Trofeo Citta di Jesolo''.
Larisa Iordache a încheiat excelent anul, cu două victorii în etapele de Cupă Mondială de la Stuttgart şi Glasgow (ambele la individual compus), după un loc doi la "Memorialul Arthur Gander".
La Campionatele Mondiale de gimnastică aerobică de la Cancun (Mexic), România a cucerit trei medalii de aur, la perechi mixte, trio şi grup, în timp ce Oana Corina Constantin a luat argint la individual feminin, iar un alt argint a fost adjudecat la echipe.
Sportivii români au cucerit cinci medalii, trei de aur şi două de argint, în finalele ediţiei a 25-a a Cupei Mondiale Suzuki la gimnastică aerobică, găzduită de Tokyo, după ce au mai luat trei medalii de aur şi două de bronz la concursul de Cupă Mondială de la Boroveţ (Bulgaria).