Donald Tusk: Trebuie să avem o strategie adecvată şi consistentă la adresa Rusiei
alte articole
Liderii Uniunii Europene au avertizat, joi, Moscova că sunt pregătiţi să-şi exercite forţa în confruntarea cu o Rusie rănită economic, dacă preşedintele Vladimir Putin refuză să retragă forţele armate ruse din Ucraina, relatează Reuters.
„Trebuie să depăşim abordarea reactivă şi defensivă. Ca europeni trebuie să ne recăpătăm încrederea în sine şi să realizăm care sunt calităţile noastre”, a declarat Donald Tusk, noul preşedinte al Consiliului European.
Sancţiunile occidentale, preţul în scădere al petrolului şi izolarea politică şi-au lăsat amprenta pe economia Rusiei, care întâmpină dificultăţi tot mai mari în ultimul an. În acest context, Donald Tusk afirmă că statele europene trebuie să stea unite împotriva Rusiei şi să adopte o strategie pe termen lung pentru a soluţiona criza din Ucraina.
„Este evident că nu vom găsi o perspectivă pe termen lung pentru Ucraina fără o strategie adecvată, consistentă şi unitară la adresa Rusiei”, a declarat Tusk. „Astăzi poate că nu suntem prea optimişti. Dar trebuie să fim realişti, nu optimişti”.
Întrunirea oficialilor europeni s-a desfăşurat la scurt timp după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a susţinut într-un discurs că economia rusă se va recupera în maxim doi ani. Liderii celor 28 de state europene au discutat cum să abordeze pe viitor marele vecin de la est după un an de criză şi de sancţiuni economice care au reamintit de Războiul Rece.
Unii dintre oficialii europeni au afirmat că ar trebui să-şi schimbe orientarea încercând să caute o relaxare a relaţiilor cu Moscova. Acest lucru ar fi în interesul pe termen lung al mediului de afaceri, care a suferit o scădere a cifrei de comerţ şi o răspândire a crizei financiare ruse.
În ciuda atitudinilor diferite faţă de Rusia, liderii europeni şi-au arătat clar determinarea de a rămâne uniţi aşa cum au fost în ultimul an, în timp ce exercită presiuni asupra Moscovei dar beneficiază de urma comerţului mutual. Aceştia au convenit să menţină ajutorul financiar pentru ca Ucraina să continue reformele în sistemele economice şi politice.
„Rusia este astăzi problema noastră strategică, nu Ucraina”, a declarat Tusk, fostul premier al Poloniei şi unul din cei mai vehemenţi critici ai Rusiei.
„Cea mai mare provocare astăzi este abordarea rusă, nu numai pentru Ucraina dar şi pentru Uniunea Europeană”, a adăugat Tusk.
De cealaltă parte, Putin a subliniat în cadrul discursului său că economia ţării s-ar recupera mai uşor dacă factorii externi s-ar schimba în lume. De asemenea, acesta a adăugat că tensiunile pot fi rezolvate pe cale paşnică şi nu prin blocaje economice sau forţă armată.