Premierul ucrainean avertizează că Rusia ar putea încerca să submineze alegerile de duminică

Premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk.
Premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk. (Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)

Premierul ucrainean Arseni Yaţeniuk a avertizat joi că Rusia ar putea încerca să submineze alegerile parlamentare ucrainene de duminică şi a ordonat o mobilizare deplină a securităţii pentru a preveni derularea oricăror posibile “acte teroriste.”

“Este clar că încercările de destabilizare a situaţiei vor continua şi vor fi provocate de partea rusă. Ei nu au reuşit în timpul alegerilor prezidenţiale (din luna mai) … dar planurile lor au rămas în aplicare”, a spus el în cadrul unei întâlniri cu oficialii de vârf ai securităţii şi cu experţii electorali ce vor monitoriza alegerile.

“Avem nevoie de o mobilizare deplină a întregului sistem de aplicare a legii pentru a preveni subminarea procesului electoral şi încercările de derulare a unor acte teroriste în timpul alegerilor”, a spus el.

Avertizările lui Yaţeniuk vor intensifica, probabil, tensiunile de dinaintea alegerilor de duminică, primele alegeri parlamentare de la protestele stradale din Kiev din iarna trecută, care l-au forţat pe fostul lider ucrainean Viktor Ianukovici să fugă în Rusia.

Guvernele vestice au susţinut protestele pro-europene, dar Rusia a denunţat răsturnarea lui Ianukovici de la putere, afirmând că totul a fost o lovitură de stat. Ulterior, Rusia a anexat peninsula Crimeea şi decis să susţină rebeliunea armată separatistă din estul Ucrainei, într-un conflict în care au murit până acum peste 3.700 de oameni.

“De fapt, ne aflăm într-o stare de agresiune rusească şi avem în faţa noastră încă o provocare – să desfăşurăm alegeri parlamentare … Alegătorii îşi exprimă opinia cu buletinele de vot şi nu cu armele”, a declarat Yaţeniuk.

Ministrul ucrainean de interne Arsen Avakov a declarat că 61.000 de poliţişti vor fi responsabili cu protejarea secţiilor de votare de pe cuprinsul ţării, a cărei populaţie este de 46 milioane. Dintre cei 61.000 de poliţişti, 4.000 vor fi membri ai forţelor speciale care pot reacţiona rapid la orice ameninţare de acţiune “teroristă.”

Un bloc politic ce îl susţine pe preşedintele ucrainean pro-Vest, Petro Poroşenko, este aşteptat să se manifeste ca o forţă conducătoare în Parlament în urma alegerilor. Acest lucru i-ar oferi lui Poroşenko un mandat pentru a continua planul de pace pentru estul Ucrainei şi pentru a duce la bun sfârşit integrarea ţării sale în Uniunea Europeană, un plan care irită Moscova.

Anexarea Crimeei a însemnat pierderea a 12 din cele 450 de locuri parlamentare. Separatiştii din est vor bloca depunerea buletinelor de vot în cel puţin 14 districte din acea zonă.

Separatiştii spun că plănuiesc să organizeze alegeri concurente în 2 noiembrie, în teritoriul pe care îl controlează, într-o încercare de a se apropia şi mai mult de scopul lor: obţinerea independenţei regiunii de Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe