NATO: Rusia are încă soldaţi în Ucraina



Comandantul militar al NATO, generalul american Philip Breedlove.
Comandantul militar al NATO, generalul american Philip Breedlove. (ATTILA KISBENEDEK/AFP/Getty Images)

Rusia are încă soldaţi în estul Ucrainei şi menţine o forţă militară foarte capabilă la graniţa sa, în ciuda unei retrageri parţiale, a declarat vineri comandantul militar al NATO.

“Am văzut o retragere destul de semnificativă a forţelor ruse din interiorul Ucrainei dar încă există forţe ruseşti în estul ţării”, a spus generalul american Philip Breedlove reporterilor la sediul militar al NATO, în apropierea oraşului belgian Mons.

Unele trupe ruse staţionate în apropierea graniţei cu Ucraina au plecat şi altele par a se pregăti să plece.

“Dar forţa care rămâne şi care nu dă niciun semn că ar pleca este o forţă încă foarte capabilă”, a declarat el.

Generalul american a declarat aceste lucruri înainte alegerilor parlamentare ucrainene de duminică, în care preşedintele Petro Poroşenko urmăreşte să obţină un mandat pentru a putea continua planul său de oprire a conflictului separatist şi de finalizare a integrării în Uniunea Europeană.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, făcând prima sa vizită la sediul militar al NATO de când a fost numit în funcţie la începutul acestei luni, a spus că Rusia încă mai încalcă legea internaţională în Ucraina.

“Ei încă mai încalcă suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei prin prezenţa trupelor ruseşti în acea ţară”, a spus Stoltenberg.

De asemenea, Rusia destabilizează situaţia din Ucraina prin menţinerea forţelor sale la graniţă, a adăugat el.

NATO a suspendat practic cooperarea practică cu Rusia ca o formă de protest împotriva anexării Peninsulei Crimeea de către Moscova şi a suportului ei pentru separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei.

NATO va continua să facă apel la Rusia ca să-şi retragă forţele din interiorul Ucrainei şi de la graniţa ruso-ucraineană şi îşi va folosi toată influenţa pentru a se asigura că acordul de încetare a focului din estul Ucrainei va fi respectat, a adăugat Stoltenberg.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe