Cum au furat trei oligarhi sute de milioane de dolari din Ucraina

Bancnote americane de 100 de dolari.
Bancnote americane de 100 de dolari. (Mark Wilson/Getty Images)

Trei oligarhi ucraineni au tranzacţionat o parte dintr-o serie de active ilegale a căror valoare aproximativă s-a ridicat la 1,5 miliarde dolari, sursa lor fiind urmărită până la prieteni apropiaţi ai fostului preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici, a dezvăluit duminică o investigaţie exclusiv realizată de reţeaua Al Jazeera.

Ei au făcut acest lucru în timp ce ţara zguduită de război s-a chinuit să intre în posesia unor presupuse fonduri delapidate.

Un contract nesemnat obţinut de departamentul de investigaţii al organizaţiei media Al Jazeera îi identifică drept cumpărători ai înţelegerii ilegale pe Alexander Onişcenko – un magnat al industriei gazului, fost membru al Parlamentului, în prezent unul dintre cei mai căutaţi oameni din Ucraina – şi pe Pavel Fuchs, un magnat în domeniul imobiliarelor care a făcut avere în Moscova.

Alte documente sugerează că vânzătorul a fost Serghei Kurcenko – un magnat ucrainean în industria gazului care se află în Moscova şi este cunoscut drept “portofelul familiei” lui Ianukovici.

Contractul obţinut de Al Jazeera, dezvăluit în investigaţia numită “Oligarhii”, a arătat că Onişcenko şi Fuchs au plătit 30 milioane de dolari, inclusiv numerar şi un avion particular, pentru o companie cu sediul în Cipru, Quickpace Limited.

Această companie deţinea obligaţiuni şi cash în valoare de 160 milioane de dolari, care au fost îngheţaţi de un judecător ucrainean din cauza suspiciunilor că ar fi fost obţinuţi prin infracţiuni.

Descoperirile au fost “incredibile”, a afirmat Daria Kaleniuk, director executiv al Centrului de Acţiune Împotriva Corupţiei (CAÎC) din Ucraina.

Este ilegal în Ucraina şi străinătate să faci tranzacţii cu active îngheţate.

“Ideea este că am îngheţat un activ întrucât consider că este un venit obţinut prin comiterea de infracţiuni”, a afirmat Jon Benton, fost director al Unităţii Internaţionale a Corupţiei din cadrul Agenţiei Naţionale a Criminalităţii din Marea Britanie.

“Este la fel precum ai tranzacţiona bunuri furate care au fost confiscate de poliţie”, a declarat el pentru Al Jazeera.

Cumpărătorii urmăresc să obţină un profit de 130 milioane de dolari şi doresc să-l convingă pe judecător să dezgheţe activele.

Stat jefuit

În iunie 2014, autorităţile ucrainene au îngheţat active în numeroase companii din Cipru, Marea Britanie, Panama, Belize şi Insulele Virgine Britanice, valoarea lor totală ridicându-se la aproximativ 1,5 miliarde de dolari. S-a estimat că Ianukovici şi apropiaţii săi au furat mult mai mult.

Dovezile descoperite la o proprietate de la periferia Kievului, abandonată de Ianukovici, au dezvăluit una dintre reţelele de corporaţii ale clanului său. Documentele obţinute de Al Jazeera au expus o altă reţea.

Ele dezvăluie cum clanul lui Ianukovici a investit bani furaţi din companii în Ucraina prin intermediul unor conturi bancare în Letonia şi, treptat, i-a trecut prin zeci de companii fantomă offshore din Cipru, Belize, Insulele Virgine Britanice şi prin alte puncte fierbinţi pentru spălarea banilor, inclusiv în Marea Britanie.

“Filosofia persoanelor care spală bani este doar aceea de a crea o situaţie în care banii au fost mutaţi prin multe companii diferite şi multe ţări diferite, prin numerosase conturi bancare, încât să fie aproape imposibil să recreezi traseul”, a afirmat Bill Browder, directorul general al Hermitage Capital.

Numele lui Ianukovici nu a apărut în niciun document.

Companiile poartă numele directorilor nominalizaţi – persoane care par să fie deţinători ai unei companii, dar în realitate doar îi acoperă pe adevăraţii proprietari.

După înlăturarea din funcţie a lui Viktor Ianukovici în 2014, noile autorităţi ucrainene au început să investigheze aceste scheme corupte.

Investigaţia a început printr-o serie de reforme care au inclus crearea Biroului Naţional Anticorupţie al Ucrainei (BNAU).

Dar nu s-a realizat nimic important, nefiind inculpate persoane corupte sau recuperate active furate.

“Rezistenţa este foarte puternică din partea elitelor aflate acum la putere şi cu cât investigăm mai mult cu atât ne confruntăm cu mai multă rezistenţă”, a afirmat Artem Sitniuk, director al BNAU, într-un interviu cu Al Jazeera.

“Parlamentul [ucrainean] ia măsuri pentru a marginaliza conducerea Agenţiei Anticorupţie şi pentru a prelua controlul” asupra ei, a adăugat el.

Nazar Holodniţki, procuror special al Ucrainei în domeniul anticorupţiei, nu a oferit reţelei Al Jazeera informaţii, declarând: “Până la finalizarea acestei investigaţii, orice comentarii, orice afirmaţii cu privire la existenţa sau absenţa anumitor documente este prematură”.

Onişcenko a declarat că nu este nimic greşit în a cumpăra o companie care deţine active îngheţate. “Poţi cumpăra ieftin şi poţi încerca să remediezi pentru a obţine bani”, a precizat el pentru Al Jazeera.

În plus, Onişcenko a confirmat rolul lui Fuchs şi al lui Kurcenko în afacere, dar a negat că tranzacţia a avut loc.

“A fost ceva similar cu afacerile normale, dar nimic nu s-a întâmplat. Nu am cumpărat”.

Totuşi, un avocat cipriot şi BNAU, care au lucrat la afacere, au confirmat faptul că vânzarea companiei Quickpace Limited a avut loc , iar în documentele companiei s-a înregistrat un transfer al dreptului de proprietate către una dintre companiile lui Fuchs.

Al Jazeera a obţinut informaţii privind o plată iniţială de 2 miliarde de dolari efectuată dintr-un cont deschis la Barclays Bank către o altă bancă letonă deţinută de ruşi, Norvic Banka.

În prezent, Quickpace este deţinută de Evermore Property Holdings Limited, o companie cipriotă care, în schimb, este deţinută de Dorchester Internaţional Incorporated, al cărei proprietar este Fuchs.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe