Inamicul numărul 1 al lui Vladimir Putin contraatacă cererea liderului rus la summitul din Helsinki
alte articole
Cel mai dur critic al lui Vladimir Putin, britanicul William Browder a declarat luni că preşedintele rus l-a "jucat pe Trump" respingând vehement acuzaţiile conform cărora ar fi finanţat campania electorală a lui Hillary Clinton cu 400 de milioane USD.
Browder l-a criticat pe Donald Trump pentru că a lăsat nesancţionată propunerea făcută de liderul rus, de a-l invita pe Robert Muller la Moscova pentru a-i intervieva pe cei 123 agenţi GRU învinuiţi de cardul investigaţiei cu privire la presupusa colaborare dintre Trump şi Kremlin.
La conferinţa de presă ţinută la Helsinki luni, atunci când a fost întrebat despre cei 12 ofiţeri ruşi din cadrul CRU, acuzaţi că au spart serverul de mail al convenţiei Democrate, Putin a sugerat că Moscova şi Washingtonul ar putea începe o anchetă comună invitându-l pe Robert Mueller la Moscova, în schimbul permisiunii ca Bill Browder să fie anchetat de ruşi,
Ideea i-a părut favorabilă lui Trump, care a spus că este "o ofertă incredibilă" şi a dat din cap.
Putin a mai spus că se aşteaptă ca SUA să întoarcă favorurile, şi să coopereze cu dosarul pe care Moscova l-a deschis lui Bill Browder pentru fraudă.
Browder, un american care acum trăieşte în Marea Britanie, şi care se descrie drept "inamicul public numărul 1 al Rusiei" a început de mai mulţi ani o campanie în memoria fostului său contabil, Serghei Magnitsky - omul care a dezvăluit fraude masive (peste 200 de milioane USD) comise de guvernanţii ruşi. Magnitsky a publicat detaliile în presă, după care a fost arestat de Kremlin pentru evaziune fiscală.
Din cauză că nu a acceptat să îşi retragă acuzaţiile la adresa guvernului rus, a fost maltratat în închisoare şi omorât în bătaie după 11 luni de puşcărie - în 2009. După moartea sa, Moscova a continuat procesul împotriva lui Magnitsky acuzându-l postum, un caz cu totul neobişnuit chiar şi pentru Justiţia aservită politic a Rusiei.
Moartea contabilului său l-a împins ape Bill Browder - la momentul respectiv expulzat în Marea Britanie - să înceapă o campanie care încearcă să introducă legi, în Occident, care să îngheţe activele celor vinovaţi d e abuzuri majore ale drepturilor omului.
“Putin s-a oferit să permită anchetatorilor americani să intervieveze 12 agenţi GRU în schimbul accesului ruşilor la mine. Acestea nu sunt vorbe goale. Mi-am petrecut ultimii 10 ani încercând să nu mă las ucis de regimul lui Putin şi există deja o serie de cadavre conectate cu dorinţa sa de a mă vedea mort. Uimitor, Trump l-a sprijinit, aparent dând din cap" a scris Browder într-un editorial publicat de Time.
Fostul finanţist a mai subliniat că lucrul acesta este în mâinile premierului Theresa May, căci este cetăţean britanic.
Theresa May este cunoscută pentru reticenţa faţă de extrădările către SUA, mai ales datorita cazului Garry mckinnon, un hacker britanic autist, căutat de SUA după ce a spart servere ale administraţiei americane şi a publicat informaţii care conţineau referinţe la "ofiţeri non-tereştri".
Bill Browder a mai afirmat că învinuirea făcută de Putin conform căruia ar fi finanţat campania electorală a lui Hillary Clinton cu 400 de milioane de USD este "atât de falsă şi tulburătoare încât dă în halucinaţie".
Luni, CNBC l-a întrebat pe Browder dacă este îngrijorat d e faptul că o serie de morţi apărute în Marea Britanie ar indica faptul că ţara a devenit câmpul de luptă al agenţilor care încearcă eliminarea inamicilor Rusiei, Browder a spus că ia măsuri de precauţie şi că nu sunt multe moduri de a opri un atac terorist iniţiat de un guvern..
În 2012, SUA a aprobat legea “Serghei Magnitsky” care impunea restricţii de vize şi îngheţarea activelor oficialilor ruşi implicaţi în moartea contabilului rus.
O asemenea legislaţie a fost aprobată de Canada anul trecut, şi în SUA un ordin executiv - al preşedintelui Trump - a lărgit legislaţia către aşa numitul global Magnitsky act - care lărgeşte cadrul legal la orice ţară - nu numai Rusia.
Legislaţie asemănătoare a fost introdusă de curând în Marea Britanie.
Rusia a depus, de mai mulţi ani, o cerere de arestare a lui Browder la Interpol. Deşi organizaţia nu i-a dat niciodată curs, în mai Browder a fost reţinut temporar pe baza acestui mandat care de fapt nu a existat niciodată.
În Rusia, Browder este deja condamnat la închisoare.