Cazul Magnitski: Rusia nu trebuie să rămână nepedepsită (The Independent)

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Michel Porro / Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin era, probabil, extrem de furios atunci când a ordonat declanşarea unui proces penal post-mortem împotriva lui Serghei Magnitski, decedat în martie 2009. În data de 10 iulie 2013, acest ciudat proces s-a încheiat. Magnitski a fost declarat vinovat de evaziune fiscală. Cu toate acestea, sentinţa nu a fost pronunţată, lucru ciudat, 'ţinând cont de gravitatea faptei', comentează acid publicaţia britanică The Independent, preluată de Inopressa.ru.

Istoria cunoaşte asemenea exemple. După restaurarea monarhiei britanice, Carol al II-lea a dat ordin să fie exhumate osemintele lui Oliver Cromwell, însă nici măcar el nu a ajuns până la aceea încât să-l aducă pe decedat pe scaunul acuzaţilor.

Sub regimul Putin, 'justiţia' rusă devine din ce în ce mai ciudată, fie că este vorba de presupusa participare a regimului în otrăvirea lui Aleksandr Litvinenko, de interminabilele procese la adresa desproprietăritului Mihail Hodorkovski sau de procesul asupra uimitor de viteazului activist Aleksei Navalnîi.

Însă, chiar şi pe fondul acestor cazuri, povestea cu Magnitski se remarcă printr-o făţişă şi brutală răzbunare împotriva unui om care, îndeplinindu-şi obligaţiile profesionale, a descoperit un adevăr incomod, subliniază The Independent, precizând că avocatul lui William Browder, şeful fondului Hermitage Capital, a descoperit că oficiali ruşi au furat 230 de milioane de dolari din impozitele plătite de companii, sub aparenţa neachitării acestora.

Cel mai îngrozitor în acest caz este modul în care Magnitski a fost tratat în penitenciar: a fost torturat, bătut şi nu i s-a acordat ajutor medical, în condiţiile în care el suferea de pancreatită. Este posibil ca prin aceasta autorităţile penitenciarului să fi dorit să-i arate ce se întâmplă cu un rus care lucrează pentru americani, pentru a-şi denigra concetăţenii. Însă, indiferent după ce s-ar fi ghidat aceste autorităţi, este clar că ele au acţionat astfel cu aprobarea organelor supreme, este convins The Independent.

Cu implicarea lui Browder, Congresul SUA a adoptat 'Legea Magnitski', care le interzice înalţilor funcţionari ruşi implicaţi în moartea juristului intrarea pe teritoriul SUA. Cu toate acestea, cei ce figurează pe această listă nu sunt decât nişte pioni, consideră cotidianul, îndemnând guvernul britanic să lovească în locul cel mai dureros pentru prietenii superbogaţi ai lui Putin: să le îngheţe activele şi să le interzică intrarea în Marea Britanie, în condiţiile în care ceea ce se întâmplă la Londra este pentru ei, se pare, mult mai important decât deciziile Washingtonului.

Potrivit The Independent, Putin seamănă tot mai mult cu unul dintre îngrozitorii săi predecesori, Stalin sau Ivan cel Groaznic. Dacă declaraţiile lăudăroase ale ministrului britanic de externe William Hague merită măcar o picătură de încredere, replica Marii Britanii la fărădelegile în cazul Magnitski trebuie să fie una fără compromis, conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe