Trump nu acceptă cererea lui Putin de a interoga americani, susţine Casa Albă

Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Getty Images)

Casa Albă a declarat că preşedintele Donald Trump “nu este de acord” cu propunerea făcută de liderul rus Vladimir Putin ca investigatorii ruşi să interogheze cetăţeni americani, inclusiv pe Michael McFaul, fost ambasador la Moscova.

“Este o propunere făcută cu sinceritate de preşedintele Putin, însă preşedintele Trump nu este de acord cu ea”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, într-o declaraţie făcută joi, potrivit RFE/RL.

“Să sperăm că preşedintele Putin îi va trimite pe cei 12 cetăţeni ruşi identificaţi în SUA pentru a li se dovedi nevinovăţia sau vinovăţia”, a adăugat ea.

În 13 iulie, un Mare Juriu din SUA a inculpat 12 ofiţeri de informaţii din armata rusă pentru rolul lor în presupusa hackuire a Partidului Democrat şi publicarea emailurilor furate şi a altor informaţii în timpul campaniei prezidenţiale americane de acum 2 ani.

Trump a înfruntat un val de critici din partea opozanţilor şi a multor persoane din cadrul comunităţii diplomatice americane cu privire la comentariile pe care le-a făcut în timpul conferinţei de presă organizată luni în Helsinki împreună cu Vladimir Putin.

Preşedintele american a considerat ca fiind “incredibilă” oferta făcută de Putin de a permite procurorilor americani să aibă acces la cei 12 inculpaţi dacă procurorilor ruşi, care îl urmăresc pe criticul Kremlinului William Browder, li se permite să interogheze câţiva cetăţeni americani, printre care şi fostul ambasador McFaul.

Sanders a afirmat miercuri că Trump analizează propunerea, deşi FBI şi Departamentul de Stat au respins-o, Departamentul etichetând-o ca “absolut absurdă”.

Secretarul de stat Mike Pompeo a declarat că “acest lucru nu se va întâmpla”, într-un interviu acord joi pentru Christian Broadcasting Network.

“Administraţia nu va trimite şi nu va forţa americani să călătorească în Rusia pentru a fi interogaţi de Vladimir Putin şi echipa sa”, a precizat Pompeo.

McFaul a scris într-un mesaj postat joi pe Twitter că speră ca administraţia SUA va denunţa “această cerere ridicolă a lui Putin”.

Luând cuvântul printr-o transmisie video la forumul Consiliului Atlantic, la scurt timp după cel mai recent anunţ al Casei Albe, Browder a susţinut că a fost “pur şi simplu înspăimântat” de comentariile făcute miercuri de Sanders că Trump ia în considerare predarea unor cetăţeni americani în mâinile unui “stat inamic”.

Senatul SUA, controlat de Partidul Republican, a votat unanim în favoarea unei rezoluţii fără caracter obligatoriu împotriva permiterii Rusiei să interogheze diplomaţi americani sau personal al forţelor de ordine americane. Votul a avut loc joi, la scurt timp după anunţul făcut de Casa Albă că Trump “nu este de acord” cu cererea lui Putin.