Avocatul mamei lui Serghei Magniţki şi al directorului Hermitage Capital cade de la etajul 5

Un avocat rus angajat de familia lui Serghei Magniţki, care a murit în custodia autorităţilor ruse în 2009, şi de directorul general al Hermitage Capital, a fost spitalizat de urgenţă după ce a căzut de la etajul 5 al clădirii în care locuia.
Avocatul rus Nikolai Gorohov.
Avocatul rus Nikolai Gorohov. (Captură Foto)

Nikolai Gorohov, avocatul rus care reprezintă interesele directorului general al Hermitage Capital Management (HCM), William Browder, şi ale mamei lui Serghei Magniţki, a căzut marţi de la etajul 5 al clădirii în care locuia, în afara Moscovei, conform ziarului Novaia Gazeta, care a citat surse ale Hermitage Capital.

Accidentul a avut loc în timp ce Gorohov încerca să ridice o cadă în podul casei cu un troliu, care s-a rupt brusc şi l-a antrenat în cădere de la etajul cinci. Incidentul a avut loc cu o zi înainte ca avocatul să o reprezinte pe mama lui Magniţki în procedurile legate de moartea acestuia, conform New York Daily News. Gorohov a fost spitalizat în stare gravă.

De asemenea, un tribunal din Moscova doreşte ca miercuri să ia în considerare un apel al Ministerului de Interne cu privire la neprezentarea la termenele procesului a lui Browder şi a colegului său Ivan Cerkasov. În 2013, Browder, care nu se afla în Rusia în acea perioadă, a fost condamnat în absenţă pentru evaziune fiscală şi la 9 ani de închisoare. Poliţia rusă a emis un mandat de arestare pe numele lui Browder, dar Interpolul a refuzat de două ori să onoreze cererea, susţinând că acest caz este motivat politic.

În 2005, Browder - un investitor american şi proprietar al fondului de investiţii HCM - a descoperit o schemă de fraudare în care erau implicaţi mulţi oficiali de top din Rusia. Scandalul a luat o mare amploare, iar Browder a fost imediat expulzat din Rusia şi considerat "pericol public".

Serghei Magniţki, care era avocat specializat în legislaţie fiscală şi care lucra la HCM, a arătat cum funcţiona frauda, în care erau implicaţi 60 de oficiali ruşi, lucru care a atras mânia oligarhilor.

Magniţki a fost arestat în Rusia în 2008 pe baza unei suspiciuni de neplătire a taxelor. Un an mai târziu, el a murit în circumstanţe suspecte în închisoare, unde se afla în aşteptarea procesului său. Directorul adjunct al centrului de detenţie a fost achitat de orice infracţiune în acel caz, iar avocatul rus a fost ulterior condamnat postum pentru evaziune fiscală.

În decembrie 2014, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a convenit să înceapă audierile în procesul intentat de familia Magniţki împotriva guvernului rus, solicitând oficialilor ruşi să furnizeze copii ale tuturor documentelor legate de moartea lui Serghei.

Magniţki a acuzat oficiali ai guvernului rus de furtul a 230 de milioane de dolari. După decesul acestuia, SUA a adoptat Actul Magniţki, care pedepseşte ruşii implicaţi în încălcarea drepturilor omului.