Rusia îşi reduce dependenţa de dolar pentru a scăpa de vulnerabilităţile legate de sancţiunile americane
focus
alte articole
Efortul de de-dolarizare al Rusiei este în plin avânt, conform angajamentului asumat de preşedintele Vladimir Putin de a reduce vulnerabilitatea ţării la ameninţarea continuă a sancţiunilor americane.
Miercuri dimineaţă, ministrul adjunct al Finanţelor, Vladimir Kolicev, a declarat, potrivit Reuters, că fondul suveran rusesc va reduce dependenţa de dolar, urmând să crească volumul yuanului chinez.
Kolicev a afirmat că modificarea structurii valutare a fondului va avea loc în 2020.
Luna trecută, ministrul rus al Economiei, Maxim Oreşkin, a declarat pentru Financial Times că Rusia va continua pe calea de-dolarizării şi va începe să ruleze unele tranzacţii petroliere în euro şi ruble.
"Avem o monedă foarte bună şi este stabilă. De ce să n-o utilizăm pentru tranzacţii internaţionale?", a întrebat Oreşkin într-un interviu recent cu FT.
„Vrem (vânzări de petrol şi gaze) în ruble la un moment dat”, a menţionat acesta
În ciuda a mai puţin de 5% din volumul comercial anual de 687,5 miliarde USD cu SUA, peste jumătate se bazează încă pe dolar, potrivit cifrelor Bloomberg.
Sancţiunile americane au fost foarte selective până de curând, vizând în special compania Gazprom. Sancţiunile au interzis oricărei companii americane să furnizeze echipament companiei.
Dorinţa Rusiei de a abandona dolarul este o tendinţă care continuă să câştige avânt şi ar putea fi realizată pe deplin până la mijlocul / sfârşitul anilor 2020, conform oficialilor ruşi.