Războiul lumilor, faza pe limba rusă: Putin doreşte o Wikipedia rusă "credibilă"

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)

Preşedintele Vladimir Putin a convocat marţi o şedinţă a Consiliului lingvistic al Rusiei, unde a avertizat că există un război împotriva limbii ruse, a recomandat înlocuirea Wikipedia şi a solicitat introducerea unor norme lingvistice uniforme, potrivit MoscowTimes.

Consiliul lingvistic - alcătuit din 48 de membri -, prezidat de consilierul prezidenţial Vladimir Tolstoi, este însărcinat cu dezvoltarea politicii de stat privind protejarea şi promovarea limbii ruse în străinătate.

"Vă rog să începeţi să lucraţi la un singur corp de dicţionare, cărţi de referinţă şi de gramatică care să conţină normele limbii literare moderne pentru situaţiile în care este folosită ca limba de stat a Rusiei.", a afirmat Vladimir Putin.

"Acestea ar trebui să devină obligatorii pentru toate agenţiile de stat, inclusiv organele guvernamentale, executive, judiciare şi legislative, şcoli şi mass-media."

Preşedintele rus este de părere că se impune şi o versiune a Wikipedia: "Este mai bine să o înlocuim cu Marea Enciclopedie rusă în formă electronică [...] Aceste informaţii vor fi cel puţin credibile, prezentate într-o formă modernă bună".

Vladimir Putin consideră că Rusia este împinsă către periferia culturală a lumii. „Ne confruntăm - şi aş dori să subliniez acest lucru - cu încercări artificiale, crude şi uneori absolut sălbatice de a împinge limba rusă la periferia globală.”

„Nu este doar de rusofobi înrăiţi, ci de tot felul de grupuri ciudate şi naţionalişti agresivi care declară război limbii ruse [...] Din păcate, devine o politică de stat în unele ţări", a mai afirmat preşedintele rus.