Serbia riscă sancţiuni americane din cauza acordului de armament cu Rusia

Andrei Popescu
08.11.2019

alte articole

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov (st) discută cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic în Belgrad, Serbia, 21 februarie 2018. (Captură Foto)
Andrei Popescu
08.11.2019

Un funcţionar american a călătorit vineri la Belgrad pentru a discuta despre cumpărarea unor sisteme avansate de rachete antiaeriene ruseşti, care ar putea expune Serbia la sancţiunile americane.

Armata Serbiei depinde în mare măsură de tehnologia militară rusă şi sovietică, dar vânzările de arme ale Rusiei au fost lovite de sancţiuni SUA pentru rolul Kremlinului în conflictul din estul Ucrainei.

Agenţia de ştiri sârbă Beta a declarat că Thomas Zarzecki, un trimis al Biroului pentru Securitate Internaţională şi Nonproliferare a Departamentului de Stat, va discuta despre respectarea sancţiunilor în timpul unei vizite care nu a fost anunţată de ambasada SUA.

Funcţionarii de la ambasadă nu au putut fi contactaţi, iar Departamentul de Stat al SUA nu a răspuns la întrebările trimise prin e-mail.

Serbia a achiziţionat recent lansatoare de rachete antiaeriene Pantsir din Rusia şi livrările sunt aşteptate în următoarele câteva luni.

În ultimii ani, Belgradul a cumpărat, de asemenea, avioane ruseşti mig-29, elicoptere, tancuri şi transportatoare blindate.

Preocupările americane au crescut luna trecută, când Rusia a trimis sistemul său de apărare anti-rachetă S-400 şi lansatoare Pantsir în Serbia pentru un exerciţiu militar comun. Evoluţia a subliniat dorinţa Moscovei de a păstra un aliat slav tradiţional deşi Belgradul urmăreşte legături cu NATO şi încearcă să adere la Uniunea Europeană.

Matthew Palmer, emisarul SUA pentru Balcani, a declarat săptămâna trecută că Serbia ar risca sancţiuni pentru tranzacţiile de arme cu Rusia. În cadrul sancţiunilor, Serbia s-ar putea confrunta cu pedepse de la interdicţiile de vize până la refuzul licenţelor de export.

Joi, preşedintele Aleksandar Vucic a cerut sârbilor să nu se teamă că vor fi impuse sancţiuni Serbiei similare cu cele din anii 90 în timpul războaielor balcanice. „Atunci când SUA decid asupra unor astfel de sancţiuni ... ei o impun împotriva unei companii sau a unei persoane fizice, nu împotrivă unei întregi naţiuni”, a afirmat el.

Serbia şi-a declarat "neutralitatea militară" - un concept care de fapt înseamnă orientarea către Rusia - în 2006 şi s-a alăturat programului Parteneriatului pentru Pace al NATO în 2015, deşi nu caută apartenenţa deplină la alianţa condusă de SUA.

Serbia a apelat, de asemenea, la sprijinul Rusiei pentru nerecunoaşterea independenţei fostei provincii Kosovo, care s-a separat de Serbia în 2008 după lupte de gherilă.

În Kosovo există şi acum forţe NATO care păstrează pacea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor