Rusia înfruntă o masivă problemă de lichiditate, spune şeful Sberbank


Logo-ul cele mai mari bănci ruseşti, Sberbank.
Logo-ul cele mai mari bănci ruseşti, Sberbank. (Captură Foto)

Şeful Sberbank, cea mai mare bancă a Rusiei, a declarat joi că sectorul bancar se luptă cu mari probleme de lichiditate şi a avertizat că nu se vor găsi atât de uşor bani în Asia pentru companiile ruse, conform agenţiei de ştiri economice Prime.

“Înfruntăm o dislocare masivă de capital lichid şi deja 13% din finanţele sectorului bancar reprezintă subvenţii ale Băncii Centrale”, a declarat German Gref la o conferinţă de presă în Moscova. Banca Centrală oferă împrumuturi pe termen scurt instituţiilor financiare ca parte a politicii sale monetare.

Gref a adăugat că problemele cu lichiditatea fac ca băncilor să le fie mai greu, dacă nu chiar imposibil, să finanţeze proiecte pe termen lung, în special cele legate de infrastructură şi transport.

Sistemul financiar al Rusiei este puternic presat de o economie care se clatină şi de o serie de sancţiuni occidentale impuse asupra Moscovei – pentru rolul ei în conflictul ucrainean - care au tăiat accesul instituţiilor financiare la pieţele de capital americane şi ale Uniunii Europene.

În timp ce deteriorarea relaţiilor cu Vestul a alimentat speculaţii conform cărora companiile ruse ar putea strânge bani pe pieţele asiatice, mulţi au avertizat că o astfel de schimbare nu poate fi realizată rapid.

Gref a declarat joi că a călătorit în ultima perioadă în majoritatea capitalelor importante ale Asiei, alături de şeful Fondului Rusesc pentru Investiţii Directe, Kirill Dmitriev, pentru a obţine finanţări.

“Aş dori să spun că nu există o listă lungă cu cei care doresc să stea la coadă pentru a investi în ţara noastră. Noi suntem cei care stăm la coadă pentru bani, majoritatea acestora provenind din fonduri suverane”, a declarat Gref, conform agenţiei de ştiri Prime. “Există o competiţie colosală pentru bani.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie