Banca Centrală a Rusiei cumpără aur intern pentru a diminua efectele sancţiunilor occidentale

Lingouri de aur
Lingouri de aur (MICHAL CIZEK/AFP/Getty Images)

Banca Centrală a Rusiei a fost forţată să intensifice în acest an cumpărarea de aur pentru a absorbi producţia internă, a cărei comercializare pe piaţa internaţională este îngreunată de sancţiunile occidentale, şi pentru a-şi creşte lichiditatea în rezervele sale de valută străină.

Majoritatea producţiei de aur a minelor ruseşti este vândută băncilor comerciale interne, precum Sberbank sau VTB, care apoi vând metalul Băncii Centrale sau unor bănci străine.

În acest an, spun sursele, băncile străine au anunţat că nu vor mai cumpăra aurul rusesc, după ce Occidentul a implementat drastice sancţiuni împotriva Rusiei datorită crizei din Ucraina.

Banca Centrală, prin urmare, nu are altă soluţie decât să preia producţia internă de aur ce nu poate fi vândută băncilor străine şi să cumpere majoritatea cantităţii de aur disponibilă în băncile comerciale.

Cu toate că sancţiunile nu interzic în mod explicit cumpărarea aurului rusesc, băncile vestice sunt precaute cu privire la orice tranzacţie făcută cu băncile ruseşti, conform surselor.

Datele furnizate de Consiliul Mondial pentru Aur arată că Rusia şi-a intensificat cumpărarea propriului aur, adăugând în 2014, până în acest moment, aproape 115 tone de aur la rezervele sale, spre deosebire de 77,5 de tone în anul 2013 şi 75 de tone în 2012.

Băncile centrale au cumpărat mult aur în timpul crizei financiare care a avut loc după prăbuşirea băncii Lehman Brothers, într-o încercare de a-şi diversifica rezervele valutare. În ultimii 6 ani, rezervele lor au crescut cu aproximativ 1.800 de tone de aur.

În ultimul deceniu, Banca Centrală a Rusiei a fost cel mai activ cumpărător din acest sectorul. Depozitele sale de aur aproape s-au triplat de la sfârşitul anului 2004, ajungând la 1.149,8 tone.

La începutul lunii noiembrie, un oficial al Băncii Centrale a Rusiei a declarat că instituţia bancară ar putea folosi aurul din rezervele sale pentru a plăti importurile de diverse produse, dacă este necesar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe