Banca Centrală a Rusiei: Sancţiunile Vestului afectează rubla

Fragment dintr-o bancnotă de 5.000 de ruble ruseşti.
Fragment dintr-o bancnotă de 5.000 de ruble ruseşti. (commons.wikimedia.org)

Un oficial senior al Băncii Centrale a Rusiei a declarat marţi că sancţiunile vestice limitează accesul băncilor şi companiilor ruseşti la pieţele internaţionale de capital, ceea ce crează dezechilibre pe piaţa monetară care sunt greu de rezolvat.

Igor Dmitriev, şeful departamentului de politică monetară al Băncii Centrale a Rusiei, a spus într-o şedinţă a camerei inferioare a Parlamentului că banca va continua să limiteze lichiditatea rublei pentru o perioadă de timp, ca parte a unor măsuri de uşurare a tensiunilor aplicate asupra monedei ruseşti, care a scăzut cu aproximativ 25% faţă de dolar în acest an.

Limitarea lichidităţii rublei în sector bancar se va face prin reducerea temporară a volumului de tranzacţii şi schimburi valutare, Banca Centrală adăugând că ar putea modifica şi termenele acordurilor sale de răscumpărare din acelaşi motiv.

Lichiditatea rublei se referă la fondurile pe termen scurt pe care Banca Centrală le pune la dispoziţia sectorului bancar. Limitarea acestei lichidităţi ar trebui să ofere un oarecare suport rublei, prin reducerea fondurilor disponibile pentru conversia în alte valute străine.

Economia rusă este puternic afectată de sancţiunile aplicate de Statele Unite şi Uniunea Europeană datorită rolului Rusiei în conflictul ucrainean.

Kievul şi aliaţii săi au declarat că Moscova susţine militar – cu arme şi luptători – separatiştii proruşi din estul Ucrainei care se luptă cu forţele guvernamentale ucrainene de câteva luni, dar aceasta neagă orice implicare în acest conflict.