Rusia ia în considerare un bailout suplimentar de 1,7 miliarde USD pentru două bănci

Bancnote de 1.000 si 5.000 ruble ruseşti (Getty Images)
Andrei Popescu
19.03.2018

Banca Centrală a Rusiei ia în considerare o injecţie de capital la bănci ruseşti afectate grav de efectul sancţiunilor aplicate de Occident împotriva Moscovei din cauza anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 şi de impactul economic pe care l-a avut scăderea masivă a preţurilor la petrol asupra veniturilor ţării în valută străină, potrivit Reuters.

Banca Centrală a salvat financiar băncile private Otkritie, B&N Bank şi Promsviazbank în 2017 şi a închis zeci de creditori mici ca parte a unui efort mai amplu de curăţare a unui sector slăbit de numărul tot mai mare de credite neperformante şi retragerile de bani din depozitele bancare.

Până la sfârşitul anului 2017, Banca Centrală a furnizat peste 1,5 trilioane de ruble pentru a spori lichiditatea şi capitalul celor trei bănci. O parte dintre aceşti bani au fost rambursaţi, însă Otkritie a anunţat deja că are nevoie de mai mulţi bani.

Se ia în considerare acum o injecţie de capital în valoare de 1 trilion de ruble pentru filialele Trust de la Otkrtie şi Rost de la B&N Bank, pe lângă cei care au fost deja cheltuiţi, a declarat o sursă apropiată de una dintre cele două bănci.

Otkritie a declarat în 15 martie că Trust şi Rost – ambele împovărate de un volum mare de credite toxice – urmează să fie recapitalizate în curând ca parte a unui proces de fuzionare într-o singură entitate care grupează creditele neperformante ale ambilor creditori.

Alte două surse au confirmat că Banca Centrală ia în considerare furnizarea de fonduri suplimentare, echivalând cu 11% din capitalul sectorului bancar rusesc.

Toate cele trei surse au afirmat că discuţiile sunt încă în derulare şi o decizie finală privind volumul injecţiei de capital încă nu a fost luată. Banca Centrală, Otkritie şi B&N Bank au refuzat să comenteze situaţia.

Guvernatorul Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, este un aliat apropiat al proaspăt realesului preşedinte Vladimir Putin.

De când a ocupat funcţia în 2013, Nabiullina a implementat norme bancare mai stricte şi a lansat o campanie de suprimare a băncilor slab administrate şi subcapitalizate.

Aproximativ 350 de bănci şi-au pierdut licenţele şi 35 de creditori au fost salvaţi, potrivit unui raport publicat în octombrie 2017 de agenţia de ratinguri Fitch.

Nabiullina a menţionat că împrumuturile neperformante din sectorul bancar se ridică la valoarea de 5,3 trilioane de ruble, sau mai puţin de 10% dintre creditele neachitate, şi nu reprezintă un risc sistemic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor