Deponenţii ruşi agitaţi. Încă o bancă importantă are nevoie de bailout în mai puţin de o lună

Sediul băncii B&N Bank în centrul Moscovei, Rusia. (Captură Imagine)
Andrei Popescu
22.09.2017

La doar trei săptămâni după ce Moscova a salvat cea mai mare bancă privată a Rusiei - foarte bine conectată din punct de vedere politic -, ca urmare a unei situaţii de panică bancară ce a împins Otkritie în pragul falimentului, deponenţii ruşi deja agitaţi şi-au îndreptat atenţia către cel de-al 12-lea creditor intern al ţării având în vedere activele, B&N Bank, care a solicitat miercuri un program de salvare financiară (bailout) de la Banca Centrală. Deşi nu este clar cât îi va costa acest bailout pe contribuabilii ruşi, atunci când a intervenit luna trecută pentru Otkritie, Banca Centrală a declarat că ar putea avea nevoie de până la 6,9 miliarde de dolari – cel mai mare bailout din istoria Rusiei.

B&N Bank, care este controlată de oligarhul rus Mihail Guţeriev şi care nu s-a aflat pe lista Băncii Centrale de creditori importanţi, a declarat că a subestimat problemele interne ale băncilor pe care le-a cumpărat cu intenţia de a se extinde.

„Obiectivul nostru este, cu suportul Băncii Centrale... acela de a realiza reabilitarea financiară eficientă a băncii”, a precizat Mihail Şişkanov, care a fost numit preşedintele comitetului director al B&N Bank. Activele acestei bănci reprezintă 2% din sistemul bancar rusesc, conform agenţiei de rating Fitch.

B&N Bank, înfiinţată în 1993, face [sau mai degrabă a făcut] parte dintr-un conglomerat controlat de magnatul în energie şi miliardarul Mihail Guţeriev – a cărui avere fusese estimată la peste 6 miliarde de dolari – care include companii petroliere, un portofoliu în domeniul dezvoltării imobiliare şi un retailer de electronice.

B&N Bank s-a îmbarcat într-o misiune de extindere după anul 2010, cumpărând creditori mai mici, inclusiv Moskomprivatbank, Rost Bank sau SKA-Bank, înainte să încheie cel mai mare acord în 2016, o fuziune cu MDM Bank, unul dintre cei mai mari creditori din Rusia.

Cea de-a doua intervenţie consecutivă a Băncii Centrale a Rusiei a prevenit o contaminare a pieţei, cel puţin pentru moment: miercuri, autoritatea financiară a confirmat că se află în discuţii cu patronii B&N şi că în viitorul apropiat va lua o decizie în privinţa unui bailout. Mai mult, potrivit unor surse interne ale pieţei, citate de Reuters, băncile de stat majore care domină sectorul bancar rusesc sunt solide, în timp ce „problemele care au declanşat crizele la B&N şi, anterior, la Otkritie par să se limiteze la câţiva creditori privaţi”.

Cu excepţia cazului în care aceste probleme devin sistemice: marea problemă este că, la fel ca în China, băncile ruseşti, care s-au aflat deja sub stresul încetinirii creşterii economice agravate de sancţiunile occidentale aplicate împotriva Rusiei, au înregistrat tot mai multe creanţe incerte în ultimii trei ani. Doar că, spre deosebire de China, care poate crea un număr infinit de noi credite pentru a refinanţa datoriile existente şi unde există mecanisme de protecţie financiare de la Banca Populară a Chinei pentru fiecare instituţie riscantă, în Rusia, băncile cvasi-insolvabile îşi pierd capitalul după naţionalizări.

După cum a relatat Reuters, stabilitatea financiară a unor creditori s-a înrăutăţit după ce Banca Centrală i-a forţat să facă rezerve mai stricte pentru creditele neperformante, în timp ce marjele s-au contractat din cauza ratelor scăzute ale dobânzii.

Potrivit lui Alexander Abramov, profesor la Şcoala Superioară de Economie din Rusia, acest eveniment - bailout-ul cerut de B&N Bank - încă nu este un motiv de panică, dar indică o criză serioasă de supraveghere bancară.

„Dacă directorul unei bănci majore face apel la Banca Centrală şi [acţiunea sa] devine o ştire oficială, atunci este un eveniment serios”, a precizat el într-un interviu cu Vestnik Kavkaza.

„Motivele care ar putea determina necesitatea ca B&N Bank să fie salvată sunt similare cu acei factori care au dus la reorganizarea Otkritie FC Bank. Principalul motiv este utilizarea resurselor de credit pentru a acorda împrumuturi pentru proiectele grupului, şi aceasta este o politică de credit foarte riscantă. Costurile mari ale colectării de fonduri ar putea provoca de asemenea probleme”, a explicat Abramov.

„Evenimentul nu specifică criza bancară, din moment ce este vorba doar de bănci selective. Obligaţiile faţă de deponenţi vor fi îndeplinite: aproape toate depozitele sunt asigurate şi Banca Centrală îşi exprimă cu tărie intenţia de a ajuta. [Dar] există o altă criză: stabilitatea sistemului bancar”, a concluzionat Abramov.

Ştirile privind bailout-ul cerut de B&N Bank nu au provocat mişcări majore pe piaţă.

Potrivit afirmaţiilor unor analişti, răspunsul slab al pieţei s-a datorat faptului că problemele există în cadrul unui număr mic de bănci private de mărime medie, care aparţin unor grupuri de afaceri mai mari ce au căutat să se extindă rapid şi au creditat afaceri foarte riscante. Banca Centrală a Rusiei dispune de asemenea de resursele necesare pentru a interveni dacă alţii eşuează, oprind o contaminare mai amplă a sectorului bancar, au adăugat analiştii respectivi.

Oligarhul rus Mihail Guţeriev este probabil cel mai bine cunoscut în Occident pentru nunta fiului său Said, din martie 2016, pentru care aparent a cheltuit 1 miliard de dolari. La nuntă au participat aproximativ 600 de invitaţi şi au cântat vedete precum Sting, Jennifer Lopez şi Enrique Iglesias.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor