Ungaria începe să-şi repatrieze aurul din Londra

(Getty Images)

Conducerea Băncii Naţionale a Ungariei (MNB) a decis să aducă acasă rezervele de aur ale ţării. Până acum, 3 tone de aur au fost depozitate în Londra, având o valoare totală de 33 miliarde de forinţi (130 milioane de dolari) la preţul actual al aurului.

Decizia pare să se conformeze tendinţelor internaţionale, deoarece rezervele de aur ale ţărilor sunt considerate acum riscante de către tot mai multe bănci centrale. Astfel, băncile centrale din Austria, Germania şi Olanda se numără printre cele care au decis recent să repatrieze rezervele lor de aur. Potrivit MNB, acest lucru ar putea întări încrederea pieţei în ceea ce priveşte Ungaria.

MNB a deţinut rezerve în aur încă de la înfiinţarea sa în 1924. Spre sfârşitul celui de-al doilea război mondial, rezervele de aur au fost transportate în Austria cu renumitul "tren de aur", au fost capturate de americani şi apoi repatriate în întregime în 1946. Cea mai mare cantitate de aur deţinută de Ungaria vreodată a fost de aproximativ 65-70 de tone de aur la începutul anilor 1970. Spre sfârşitul anilor 1980, totuşi, a fost luată decizia de a se reduce rezervele la cel mai mic nivel posibil şi, mai degrabă, să se facă investiţii în datorii suverane, care, ca urmare a prăbuşirii sistemului Bretton Woods, sunt considerate mai sigure, lichide şi cu potenţial de randamente mai mari. La începutul lui 2010, această tendinţă s-a schimbat din nou şi băncile centrale au început să acumuleze aur ca un potenţial răspuns la criza financiară.

Cele mai mari rezerve de aur din lume aparţin Statelor Unite şi Germaniei, şi în comparaţie cu celelalte ţări central-europene, Ungaria deţine cele mai mici rezerve din metalul preţios. De exemplu, România şi Polonia deţin amândouă 103 tone. Începând cu 1992, activitatea Ungariei a rămas constantă, iar MNB nu a cumpărat aur şi nici nu a vândut din rezervele sale.