Adrian Cioroianu despre tezaurul românesc de la Moscova: „Este foarte posibil ca Lenin sau Stalin să ne fi vândut aurul”

Fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu a afirmat luni, în cadrul unei conferinţe organizate la Focşani, că exista şanse bune ca tezaurul României de la Moscova să fi fost vândut de ruşi.
Fostul ministru de externe, Adrian Cioroianu (ARIS MESSINIS / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
25.06.2014

Fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu a afirmat luni, în cadrul unei conferinţe organizate la Focşani, că există şanse bune ca tezaurul României de la Moscova să fi fost vândut de ruşi.

"La drept vorbind, eu nu sunt convins că ruşii mai au aurul ăla. Dar asta nu este treaba noastră. Ei trebuie să dea înapoi ce au primit. Este foarte posibil ca Lenin sau Stalin să ne fi vândut aurul. Ei au vândut cantităţi enorme de aur spre Occident în anii ’30, când nu aveau bani, erau cam falimentari, sinceri să fim. Nu ar fi imposibil să fi vândut tezaurul nostru sau alte tezaure pe care au pus mâna", a spus Adrian Cioroianu, decan al Facultăţii de Istorie, citat de ziaruldevrancea.ro, în cadrul conferinţei "Războiul care nu trebuia să se întâmple" organizată la Focşani.

Tezaurul românesc aflat la Moscova cântăreşte 92 de tone, din care 90% este sub formă de monedă de aur, restul în lingouri din aur fin. Valoarea sa estimată, conform BNR, se ridică la aproximativ 13 miliarde de lei (circa 3 miliarde de euro).

În decembrie 1916 şi august 1917, din România au plecat înspre Moscova, via Iaşi, lingouri, monede, bijuteriile reginei Maria, sute de tablouri semnate de Grigorescu şi multe alte bunuri valoroase, pentru a fi puse la adăpost. Oficial România a primit înapoi doar 33 de kilograme de aur şi 122 de lucrări pictate de Nicolae Grigorescu.

Deşi, conform ziaruldevrancea.ro, Banca Naţională are în original toate documentele de predare-primire a bunurilor trimise în Rusia în urmă cu 100 de ani, istoricii ruşi afirmă că după ce au căutat prin arhive, nu au găsit niciun document care să se refere la aurul românesc.

În consecinţă, de-a lungul timpului s-a recuperat o foarte mică parte din tezaur (în anii 1935 şi 1956), cum ar fi vestita cloşcă cu puii de aur, expusă în prezent la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti.

În anul 2003, a luat fiinţă Comisia mixtă de istorici româno-rusă, care însă nu a rezolvat nimic. Istoricii ruşi care au apărut în documentarul TVR „Povestea tezaurului României de la Moscova – inventarul unei istorii de 100 de ani” au spus lucrurilor pe nume: România nu îşi va mai vedea aurul înapoi.

Conform istoricului şi jurnalistului George Damian, unul dintre istoricii ruşi ce apare în documentarul TVR, Aleksandr Konovalov a spus lucrurilor pe nume: nu-şi imaginează în condiţiile actuale sau cele ale viitorului apropriat că Rusia va înapoia ceva României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor