Rusia eliberează un protestatar arestat. Profesori, preoţi cer regimului încetarea persecutării disidenţilor

Andrei Popescu
19.09.2019

focus

alte articole

Ruşii pichetează clădirea administraţiei Kremlinului, unu câte unu, pentru a protesta împotriva condamnării actorului Pavel Ustinov la 3,5 ani de închisoare în urma demonstraţiilor din vară (AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
19.09.2019

Un tribunal din Moscova a eliberat miercuri un protestatar din rândul opoziţiei, în timp ce profesori şi preoţii ortodocşi cer autorităţilor să renunţe la represiunea instaurată de Kremlin ca urmare a celor mai mari proteste anti-guvernamentale din Moscova din ultimii ani.

Instanţa a eliberat-o pe Aidar Gubaidulin, care se confrunta cu posibilitatea unei pedepse de ani de închisoare pentru că ar fi agresat un ofiţer de poliţie la un protest luna trecută.

Gubaidulin a fost eliberată pe cauţiune. Susţinătorii ei spun că tot ce făcuse era să arunce o sticlă de plastic către un ofiţer de poliţie şi că, oricum, ratase ţinta.

Instanţa a decis ca dosarul să fie revizuit de procurori, o evoluţie pe care opoziţia o consideră o concesiune făcută de către putere, după ce o serie de ruşi proeminenţi au cerut eliberarea unui actor condamnat la 3 ani şi 5 luni de închisoare din cauza unor acuzaţii similare.

Celebrităţi internaţionale - de la vedete de film la o cântăreaţă pop - au postat marţi pe reţelele de socializare mesaje critice la adresa condamnării actorului Pavel Ustinov, protestând că nu a luat parte la miting şi a fost arestat.

Poliţia a arestat peste două mii de persoane la protestele din vară, generate atunci când multor candidaţi din opoziţie li s-a refuzat dreptul de a participa la alegerile locale de la Moscova, care au avut loc la începutul lunii septembrie.

Câţiva protestatari au primit condamnări 3 ani şi 3 trei ani şi 5 luni pentru "agresarea poliţiştilor", condamnări despre care opoziţia spune că fac parte dintr-o represiune mai amplă, care vizează paralizarea activităţilor sale.

Autorităţile neagă acest lucru şi spun că multe dintre protestele opoziţiei din vară au fost ilegale, deoarece nu au fost autorizate în mod oficial şi că oamenii au fost urmăriţi penal pentru încălcarea legii.

Miercuri, peste 700 de profesori de şcoală au semnat o scrisoare deschisă, care a circulat online, condamnând „o serie de sentinţe nedrepte emise cu încălcarea Constituţiei ...”."Oamenii ... au fost arestaţi fără motiv, bătuţi şi condamnaţi la închisoare sau amenzi mari, fără ca vinovăţia lor să fie dovedită ...", se arată în scrisoare.

O scrisoare deschisă separată semnată de peste 70 de preoţi ortodocşi a subliniat că sentinţele acordate sunt disproporţionat de dure şi par menite să intimideze protestele. Preoţii cer revizuirea lor.

În afara clădirii administraţiei Kremlin-ului din Moscova, numeroşi suporteri s-au aşezat la coadă pentru a picheta intrarea, unul câte unul, manifestând în apărarea lui Ustinov, o formă de protest care nu necesită permisiunea oficială a autorităţilor oraşului.

Kremlinul a refuzat să comenteze situaţia, spunând că Ustinov a făcut recurs împotriva condamnării sale şi că instanţele trebuie să se pronunţe în dosar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor