Mitingul din 10 august al Rusiei face valuri. Kremlinul condamnă liderii opoziţiei pentru violenţe împotriva poliţiei

Proteste masive la Moscova, 10 august 2019 (Captură video, youtube.com)
Andrei Popescu
03.09.2019

Un tribunal rus a condamnat, marţi, doi bărbaţi la trei ani de închisoare pentru că ar fi folosit violenţa împotriva poliţiei la protestele din Moscova de anul acesta.

Condamnările celor doi sunt cele mai severe emise în legătură cu mitingurile care au zguduit Moscova în această vară.

Dizidenţii ruşi susţin că sentinţele fac parte dintr-o campanie de persecutare a opoziţiei.

Hotărârea instanţei survine după manifestaţiile opoziţiei şi suporterilor ei din timpul verii, care solicită alegeri libere pentru legislatura oraşului Moscova în 8 septembrie. Autorităţile electorale ale Rusiei au interzis candidatura liderilor opoziţiei motivând nereguli in procesul de strângere a semnăturilor.

Autorităţile au autorizat unele proteste ale opoziţiei, dar la unele demonstraţii au ales să disperseze mulţimea folosind o brutalitate rar întâlnită în Rusia.

La mijlocul lunii iulie, puterea de la Kremlin a deschis dosare în cel puţin şase cazuri, inclusiv pentru tulburări de masă, acordând pedepse cu închisoarea pe termen scurt unor zeci de activişti.

Marţi, un tribunal din Moscova l-a găsit vinovat pe Ivan Podkopaiev, în vârstă de 25 de ani, că ar fi folosit spray lacrimogen împotriva poliţiştilor la un protest din 27 iulie şi l-a condamnat la trei ani de închisoare. Dizidentul pledase vinovat.

Un alt protestatar, Danil Beglets, om de afaceri, a primit o pedeapsă de doi ani pentru că a tras de braţul unui ofiţer de poliţie când fusese reţinut la acelaşi miting, acuzaţii pe care le-a recunoscut.

Instanţa a audiat marţi dosare penale împotriva altor doi protestatari.

O instanţă din Moscova l-a condamnat pe bloggerul Vladislav Sinitsa la cinci ani de închisoare după ce l-a găsit vinovat de extremism şi incitare la violenţă împotriva copiilor poliţiştilor într-o postare pe 31 iulie pe Twitter.

Sinitsa a sugerat în postare că poliţiştii care au folosit violenţa împotriva protestatarilor ar putea, în viitor, să aibă surpriza de a-şi găsi copiii răpiţi violent.

Cel puţin un ofiţer de poliţie a declarat instanţei că a interpretat postarea ca o ameninţare la adresa propriei familii.

Sinitsa a negat că postarea ar reprezenta incitare la violenţă şi a spus că va face recurs împotriva sentinţei, pe care liderul opoziţiei Alexei Navalnîi a criticat-o pe Twitter. „... Nu există niciun articol în codul penal despre prostie. Dar există pentru urmărirea în mod deliberat a unei persoane nevinovate", a afirmat Navalnîi.

Opoziţia a salutat cu precauţie o mişcare a Comitetului de investigaţii - o agenţie guvernamentală care anchetează infracţiuni grave - de a renunţa la acuzaţii împotriva a cinci persoane care au fost luate în custodie şi acuzate de tulburări de masă.

Comitetul de investigaţii a declarat că va solicita instanţei ca alţi doi suspecţi în acelaşi dosar, inclusiv elevul Iegor Zhukov în vârstă de 21 de ani, a cărui arestare a provocat mari nemulţumiri în rândul colegilor săi de clasă, să fie transferaţi în arest la domiciliu.

Până la 60.000 de persoane au participat la un miting al opoziţiei, autorizat, pe 10 august la Moscova, pe care un grup de monitorizare a manifestaţiilor l-a numit cel mai mare protest politic din ţară în ultimii opt ani.

Un cunoscut critic al Kremlinului - Liubov Sobol - şi jurnalistul Ilia Azar au declarat, marţi, că au fost acuzaţi de organizarea unui protest în weekendul trecut.

Ambii au fost reţinuţi pentru scurt timp de poliţie şi apoi eliberaţi luni seară. Sobol a fost amendat marţi cu 300.000 de ruble (4.545 USD) pentru încălcarea legii privind protestele.

Azar a spus că poliţia l-a reţinut când a ieşit din apartamentul său pentru a fuma o ţigară după ce şi-a culcat copilul. Jurnalistul a subliniat că poliţia a lăsat uşa apartamentului său deschisă, fiica cea mare rămânând singură în apartamentul descuiat, după ce a fost arestat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor