Noi proteste la Moscova. Navalnîi propune un proiect de vot virtual pentru a feri suporterii de brutalitatea poliţiei

Andrei Popescu
01.09.2019

alte articole

Alexei Navalni. (Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
01.09.2019

În ultima zi oficială de vară în Rusia, câteva mii de oameni din Moscova s-au strâns la un nou protest sâmbătă.

Prezenţa a fost mai scăzută decât la manifestaţiile anterioare şi starea de spirit a fost mai puţin combativă în comparaţie cu demonstraţiile anterioare cauzate de interdicţia impusă liderilor opoziţiei de a candida în alegerile locale din Moscova.

Până la 2.000 de oameni au participat sâmbătă după-amiază la o adunare care nu a fost aprobată de autorităţi, unde s-a strigat „Rusia fără Putin” şi „Libertate pentru prizonierii politici”.

Poliţia din Moscova, care a estimat numărul participanţilor la aproximativ 750, a abordat diferit protestul de sâmbătă. Nu a fost reţinut niciun protestatar - nici măcar Lyubov Sobol, un aliat al celui mai de seamă lider de opoziţie al Rusiei, Alexei Navalnîi.

Ultimele proteste (10 august) au fost dispersate de forţele de poliţie cu o brutalitate ieşită din comun pentru Rusia, care, în general, nu reprimă societatea civilă în faţa camerelor de luat vederi.

"Mulţumesc tuturor celor care au participat astăzi la un marş paşnic în centrul Moscovei împotriva represiunii politice şi a interzicerii candidaţilor independenţi de la alegeri", a scris Sobol, pe Twitter, după ce protestul s-a încheiat.

Sobol a cerut ca suporterii opoziţiei să devină observatori la alegeri şi să participe la procesul de "smart voting".

Referirea la „votarea inteligentă” - planul lui Navalnîi pentru votare virtuală în cadrul alegerilor de weekend-ul viitor - este unul dintre motivele pentru care avântul protestatarilor pare diminuat, conform Moscow Times.

În ultimele săptămâni, Navalnîi a impus un proiect care are drept scop eliminarea partidului Rusia Unită.

„Trebuie să încetăm să numărăm la nesfârşit oamenii la mitinguri şi să ne amintim obiectivul pentru care a început totul”, a scris liderul opoziţiei, într-o postare pe blog, la începutul acestei luni. „Nu este necesar să organizăm mitinguri uriaşe - deşi, dacă se întâmplă, este grozav - ci să învingem partidul de la putere în aceste alegeri.”

Navalnîi, care a spus că nu a participat la protestul de sâmbătă pentru a evita o altă arestare înainte de alegerile de weekend-ul viitor, a scris postarea pe blog în închisoare, în timp ce executa o pedeapsă de 30 de zile pentru că a chemat oamenii să se alăture manifestaţiilor neautorizate.

Deşi a participat doar la două mitinguri, el a devenit ţinta unei noi campanii împotriva organizatorilor de proteste care le-a diminuat acestora capacitatea de a mobiliza manifestanţii.

Organizatorii au fost preponderent candidaţi din opoziţie care au fost împiedicaţi să candideze la alegerile consiliului municipal din 8 septembrie. Motivaţia oficială a biroului electoral au fost neregulile în strângerea semnăturilor; cu toate acestea, opoziţia este convinsă că adevăratul motiv este că puterea de la Kremlin se teme că opoziţia ar putea câştiga Moscova, unul dintre cele mai bogate oraşe ale lumii.

Aproape toţi liderii opoziţiei au petrecut perioade considerabile de timp în închisoare pentru că au organizat protestele naeutorizate, unii fiind încă în spatele gratiilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor