Kremlinul bombăne - Google şi Facebook ar fi publicat reclame politice în ziua campaniei

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Getty Images)

Roskomnadzor, agenţia federală a Rusiei pentru supravegherea comunicaţiilor, a declarat că giganţii internetului, Google şi Facebook au permis publicarea anunţurilor politice în timpul alegerilor regionale de duminică, în ciuda faptului că li s-a solicitat să le blocheze.

„Astfel de acţiuni pot fi considerate o ingerinţă în afacerile suverane ale Rusiei şi împiedică desfăşurarea alegerilor democratice în Federaţia Rusă”, a spus Roskomnadzor pe site-ul său web.

Partidul Rusia Unită, care reprezintă puterea de la Kremlin, a pierdut o treime din locurile pe care le deţinea în parlamentul local din Moscova.

Anunţul poate reprezenta o încercare de a justifica scorul mic câştigat în alegerile locale de puterea de la Kremlin.

Nemulţumirea publică legată de interzicerea candidaturii liderilor opoziţiei - în frunte cu Alexei Navalnîi a generat proteste masive în Moscova - cele mai mari din ultimii ani.

Autoritatea electorală a Rusiei a respins cererile de admitere a candidaţilor opoziţiei, pe motiv că listele de semnături ar fi fost alcătuite greşit.

Scara protestelor, brutalitatea cu care au fost înăbuşite de poliţie, campania de persecuţie a liderilor opoziţiei, care a urmat, - unii dintre protestatarii cunoscuţi primind pedepse de până la trei ani şi jumătate de închisoare pentru "agresarea poliţiştilor" - indică faptul că puterea de la Kremlin este erodată lent dar sigur.

Roskomnadzor a declarat vineri că a solicitat Facebook şi Google să interzică publicarea publicităţii politice în timpul alegerilor duminică şi în ziua precedentă, în conformitate cu legislaţia rusă.

În timpul săptămânilor de manifestaţii, Rusia a cerut companiei Google să scoată de pe Youtube filmele cu abuzurile violente ale poliţiei care încerca să disperseze protestele.