Rusia a susţinut că SUA trebuie să facă mai mult pentru a răspunde preocupărilor legate de scutul antirachetă

Serghei Ryabkov, 2012
Serghei Ryabkov, 2012 (STR / AFP / Getty Images)

Oficialii ruşi au declarat joi că Statele Unite nu au făcut suficient pentru a aborda preocupările lor cu privire la implementarea unui scut antirachetă în Europa, potrivit unui raport Reuters.

Ei au indicat că nu a existat niciun progres major în timpul unei vizite a consilierului de securitate naţională al preşedintelui Barack Obama, Tom Donilon, care s-a întâlnit cu Putin luni pentru a discuta un contact la cel mai înalt nivel de când Obama a început un nou mandat în ianuarie.

Pentagonul a declarat luna trecută că va staţiona interceptoare suplimentare de rachete în Alaska, ca răspuns la ameninţările nord-coreene şi, în acelaşi timp, că va renunţa la un nou tip de interceptor ce ar fi trebuit desfăşurat în Europa ca parte a scutului.

NATO şi oficialii americani şi-au exprimat speranţa că schimbarea ar putea ajuta la încheierea impasului, prin eliminarea a ceea ce Rusia a numit principala sa preocupare: că interceptorii sistemului ar putea distruge rachetele sale nucleare cu rază lungă de acţiune.

Riabkov a repetat cererea Rusiei pentru "garanţii juridice ferme" că scutul, care constă din interceptoare de rachete şi sisteme radar şi urmează să fie finalizat până la 2020, nu este destinat distrugerii rachetelor ruseşti şi că nu va acţiona astfel în niciun moment.

Statele Unite şi NATO, care cooperează în privinţa scutului, au refuzat să furnizeze astfel de garanţii, ele fiind practic imposibil de obţinut de la parlamentarii americani, din cauza preocupărilor că acestea ar da Moscovei un drept de veto cu privire la planurile de apărare antirachetă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe