Rusia din nou condamnată la CEDO pentru încălcarea drepturilor omului în Transnistria

CEDO a pronunţat două hotărâri care reconfirmă încălcarea drepturilor omului în Transnistria constatând că Rusia continuă să exercite un control efectiv şi o influenţă decisivă asupra autorităţilor din stânga Nistrului.
Ştefan Sârbu
10.05.2017

alte articole

CEDO (Curtea Europeană pentru Drepturile Omului) (www.royaltv.ro)
Ştefan Sârbu
10.05.2017

La data de 9 mai 2017 Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a făcut publice hotărârile Pădureţ şi Eriomenco contra Moldovei şi Rusiei. În ambele cauze, Curtea a considerat că Moldova şi-a îndeplinit obligaţiile pozitive în privinţa reclamanţilor, care îi revin, pe când Federaţia Rusă se face vinovată de încălcarea în regiunea transnistreană a dreptului la libertate şi siguranţă, de a nu fi supus torturii, dar şi a dreptului de proprietate.

Potrivit jurisprudenţei Curţii, deşi Moldova nu exercită controlul efectiv asupra acţiunilor ”Republicii Moldoveneşti Nistrene” (”RMN”), faptul că regiunea este recunoscută în sensul dreptului internaţional public ca fiind parte a teritoriului Moldovei, creează o obligaţie pentru autorităţile de la Chişinău de a utiliza toate posibilităţile juridice şi diplomatice disponibile pentru a garanta beneficiul drepturilor şi libertăţilor declarate în Convenţie pentru toţi cei care locuiesc în această regiune.

Promo-LEX menţionează că Vitalie Eriomenco este un om de afaceri cu reşedinţa în raionul Slobozia, din regiunea transnistreană, care a fost „arestat” în anul 2011 de către reprezentanţii miliţiei transnistrene. Afacerile sale, pe care le-a dezvoltat o perioadă mare de timp au fost preluate abuziv, iar cotele părţi deţinute de către acesta au fost transferate altor persoane. La 30 decembrie 2013, aşa-numitele instanţe judecătoreşti din regiune l-au găsit vinovat de escrocherie şi l-au condamnat la 12 ani privaţiune de libertate cu confiscarea averii personale.

Vitalie Eriomenco s-a aflat în detenţie timp de 5 ani şi jumătate, timp în care a fost supus unor tratamente inumane şi degradante în închisorile din regiunea transnistreană. Deşi starea de sănătate se agrava vizibil, i-a fost refuzată asistenţa medicală. Potrivit constatărilor Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”, lipsa asistenţei medicale calificate în instituţiile penitenciare din regiune a deteriorat grav sănătatea reclamantului. Vitalie Eriomenco a fost eliberat în septembrie 2016, după ce a fost graţiat de către Evghenii Şevciuc.

CEDO a constatat violarea dreptului de a nu fi supus torturii şi tratamentelor inumane şi degradante, dreptul la libertate şi securitate, dreptul la viaţa privată şi de familie, dreptul la proprietate, precum şi dreptul de a sesiza Curtea cu o cerere individuală. Curtea a decis încasarea din contul Federaţiei Ruse a prejudiciilor în sumă totală de 142 775 EURO.

Reclamantul în cea de a doua cauză, Dumitru Pădureţ este un antreprenor din localitatea Cocieri. În august 2010 acesta transporta mărfuri la piaţa agricolă din oraşul Dubăsari când a fost oprit de persoane care s-au prezentat ca fiind reprezentanţi ai “serviciului vamal” confiscându-i automobilul şi mărfurile. În octombrie 2010, reclamantul a fost obligat să achite o amendă de 1.320 de euro pentru a-şi putea recupera automobilul. CEDO a constatat violarea dreptului de proprietate şi a decis încasarea din contul Federaţiei Ruse a sumei prejudiciilor de 6 320 EURO.

Notabil este faptul că în opinia Promo-Lex, deciziile va fi foarte greu de executat deoarece Federaţia Rusă declară că aceste hotărâri ar fi motivate politic.

Potrivit Hotărârilor CEDO, au fost menţinute constatările sale anterioare din cauzele Ilaşcu şi alţii, Ivanţoc şi alţii, Catan şi alţii şi Mozer c. Moldovei şi Rusiei, în sensul că ”RMN” este capabilă să persiste şi să reziste eforturilor Moldovei şi a comunităţii internaţionale îndreptate spre soluţionarea conflictului şi instaurarea democraţiei şi a ordinii de drept în regiune din cauza susţinerii militare, economice şi politice de către Rusia. În aceste circumstanţe, un înalt grad de dependenţă a ”RMN” de sprijinul rusesc relevă un indiciu indiscutabil că Rusia continuă să exercite un control efectiv şi o influenţă decisivă asupra ”autorităţilor RMN”.

În context, expertul de la Promo LEX, Ion Manole a notat în cadrul unei conferinţe de presă că CEDO rămâne a fi cel mai eficient instrument în constatare a încălcărilor drepturilor omului care au loc în zonele de conflict îngheţat, subliniind necesitatea stringentă privind identificarea şi implementarea unor instrumente şi mecanisme de monitorizare a situaţiei drepturilor omului în regiunea transnistreană de către instituţiile şi organizaţiile internaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor