Deputat PLDM: Cei care îl sfătuiau pe Filat, acum rod ciolanul aruncat de Plahotniuc
alte articole
Deputata Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Maria Ciobanu a ţinut să-şi amintească şi să-i aducă felicitări cu ocazia zilei de naştere, fostului său lider de partid, ex-premierul Vlad Filat care în prezent îşi ispăşeşte pedeapsa cu închisoare pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă. În context, Maria Ciobanu notează că foştii colegi de partid care au profitat de funcţii şi distincţii, dar care acum „rod ciolanul aruncat de Plahotniuc” şi-ar fi acoperit numele cu o ruşine pe vecie.
„Nu cred însă că îşi amintesc şi acei care l-au vândut "e-hei, moldoveneşte!" (Dumitru Matcovschi). Acei pe care i-a făcut "gospodari" la casa lor, care până mai ieri îşi rupeau cămaşa, asigurându-l de devotament, dedicaţie şi implicare necondiţionată în activitatea PLDM-ului... Acei care nu puteau respira, dacă nu se aflau permanent în preajma lui, stând şcolăreşte cu mâinile pe genunchi şi cu capul întotdeauna gata să încuviinţeze fiecare cuvânt rostit de şeful de partid. Of, ce mai râdeam de ei, deşi ştiam că mă toarnă!”, scrie Maria Ciobanu pe contul său de Facebook.
În opinia deputatei PLDM, Vlad Filat le-a dat colegilor de partid de toate: funcţii, distincţii, mână liberă să ia decizii, dar ei l-au compromis şi pe el, şi PLDM. „A greşit? Da, dar cine nu greşeşte? Noi, colegii voştri, cu ce v-am greşit, de ne-aţi trădat mişeleşte? Unde eraţi voi, târâtoarelor, când el greşea? Noi, acei care am acces în Parlament, pentru a schimba în bine realităţile socio-politice, eram mai mult în teritoriu, la întâlniri cu cetăţenii, în campanii electorale, mâncând fructe de prin copacii din satele noastre... Voi eraţi toată ziua pe Bucureşti, 88, iar seara mergeaţi în săli de forţă sau la un pahar tot de... bârfă.”
Menţionând că viaţa le pune pe toate la locul lor, iar pentru Vlad Filat lecţiile existenţei s-au dovedit a fi prea dure, Maria Ciobanu atenţionează deputaţii Parlamentului R. Moldova: „roadeţi, "democraţilor", "popularilor" şi "neafiliaţilor", ciolanul pe care vi l-a aruncat Plahotniuc, roadeţi bine, că doar cu el veţi rămâne şi cu ruşinea cu care v-aţi acoperit numele pe vecie”.
Amintim că la 27 iunie 2016, ex-premierul Vlad Filat a fost condamnat de Judecătoria Buiucani municipiul Chişinău la 9 ani de închisoare pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă, sentinţa fiind contestată cu apel. Curtea de Apel Chişinău a pronunţat decizia la 11 noiembrie 2016, în ajunul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale prin care a respins apelul procurorului şi a admis în parte apelul lui Filat, al fostei lui soţii şi a două companii. Instanţa de apel a menţinut constatările primei instanţe în ceea ce priveşte vinovăţia şi pedeapsa cu închisoarea aplicată inculpatului însă a redus valoarea remunerării ilicite primite de la 791 milioane de lei MD la 472,5 milioane de lei MD.
La 22 februarie 2017, Curtea Supremă de Justiţie a respins ca inadmisibile recursul procurorului, al lui Vlad Filat, al fostei soţii a acestuia şi a cinci companii, pe motiv că decizia instanţei de apel este una legală şi întemeiată.
Notabil este faptul că dosarul penal împotriva lui Vlad Filat a fost examinat cu uşile închise la solicitarea procurorului, iar hotărârile motivate ale primei instanţe şi Curţii de Apel Chişinău nu au fost publicate pe portalul web al instanţelor judecătoreşti. Mai mult decât atât, experţii de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova constată că instanţa de apel a respins câteva excepţii de neconstituţionalitate, deşi acest fapt pare să fie contrar jurisprudenţei recente a Curţii Constituţionale, a refuzat audierea unor martori de peste hotare pretins implicaţi în coruperea sa şi care au declarat în presă că nu au fost niciodată în Moldova, precum şi a refuzat audierea contradictorie a lui Şor în instanţa de apel.