Ion Sturza: Anticipăm un atac furibund la adresa Maiei Sandu

Votul iniţiativelor de modificare a sistemului electoral din RM fără avizul pozitiv al Comisiei de la Veneţia ar duce la reintroducerea vizelor, afirmă Sturza. Dodon susţine că a obţinut o victorie, deturnând definitiv democraţii.
Ion Sturza, fost premier al Moldovei
Ion Sturza, fost premier al Moldovei (capital.ro)

Ion Sturza susţine că fără un aviz favorabil al Comisiei de la Veneţia, proiectele privind modificarea sistemului electoral în R. Moldova nu pot fi votate, precizând că avizul ar urma să vină cel mai devreme în iulie, dar în mod sigur nu va fi pozitiv deoarece nu sunt întrunite criteriile minime – consensul larg al societăţii civile şi al clasei politice de la Chişinău.

„Ce înseamnă lipsa avizului pozitiv? Încălcarea buchiei şi spiritului Acordului de Asociere, a criteriilor de la Copenhaga. Adio, vis european, liber schimb. Eventual înseamnă şi reintroducerea vizelor. Nu o spun eu, o spun înalţi demnitari europeni. De ce ai face-o? Pentru a-i dărui puterea totală preşedintelui lgor Dodon? Pentru a scăpa de PZRK? Interpol? Rusul nu crede în lacrimi...”, scrie Sturza pe pagina sa de Facebook, în contextul votării în prima lectură de către Parlamentul de la Chişinău a iniţiativelor socialiştilor şi democraţilor de modificare a sistemului electoral.

În opinia fostului premier al R. Moldova, decizia este la mâna Maiei Sandu şi a lui Andrei Năstase, a celor care sunt astăzi opoziţia reală, dar şi a câtorva zeci de ONG-uri, care reprezintă societatea civilă.

„Vlad Plahotniuc în marja de eroare?, s-a întrebat retoric Sturza, făcând unele constatări şi chiar oferind sfaturi liderului PDM. „Sub conducerea domnului Plahotniuc, PD a ajuns în sondaje la marja de eroare – 3%. Cifra e „magică”, ratingul negativ de 93% rămâne constant. La ce atâţia bani daţi pe consultanţi, PR, dacă poporul nu te vrea!? Alungă-i dracului! Economiseşti banii „sponsorilor” partidului, ai cetăţenilor Republicii Moldova.”

Totodată, Sturza consideră că multe lucruri în ultimii ani au fost iraţionale: alegerile prezidenţiale directe, susţinerea candidaturii lui Dodon, arestările foştilor camarazi de business pe bandă rulantă, contracte de milioane cu lobbyişti controversaţi americani, atacuri pe gratis la adresa ruşilor, retransmitere concomitentă a propagandei ruseşti la Prime TV, Sor în libertate, Filat la puşcărie, uninominal, neuninominal. „Poate, aceasta e cheia „succesului” de tocmai 3%?”

„În această „logică”, anticipăm un atac furibund la adresa Maiei Sandu, unicul opozant redutabil al „guvernării stabilităţii naţionale”. Sirienii şi pochii o să ne pară o glumă... Însă ne na togo napali! (Nu peste acela aţi dat n.r.) Mică, dar a dracului! Va rezista. Şi e bine aşa!”, concluzionează omul de afaceri.

Potrivit unei declaraţii de presă, Igor Dodon precizează că fracţiunea socialiştilor împreună cu cetăţenii şi societatea civilă au dejucat planul majorităţii parlamentare şi au blocat trecerea uninominalului, sistemul mixt întrunind mai multe voturi decât uninominalul. „Conform tuturor procedurilor legale, reiese că Parlamentul va examina pentru a doua lectură nu votul uninominal, ci conceptul votului mixt. Tot conceptul votului mixt va fi prezentat Comisiei de la Veneţia. Decizia Comisiei va pune punctul pe i. Atunci va fi clar: fie trece votul mixt, fie nu se va produce deloc reforma electorală.”

În context, activistul civic Paşa Valeriu aminteşte într-o postare pe pagina sa de socializare despre avizul negativ dat proiectului cu votul mixt de către Comisia Juridică a Parlamentului. „Apoi deputaţii acelei comisii votează pentru aprobarea proiectului avizat negativ tot de ei, apoi propun ca proiectul avizat negativ tot de ei să fie luat ca bază la comasarea celor două proiecte. Toate timp de 3 ore. Consecvenţă.”