Plahotniuc: Comisia de la Veneţia nu va impune nimic Moldovei, aşa cum speculează opoziţia

Cu toate că a fost criticat dur pentru propunerea modificării sistemului electoral, Plahotniuc trece cu vederea peste toate şi declară că Partidul Democrat nu renunţă la promovarea uninominalului, iar sistemul mixt de vot, ar fi doar o jumătate de pas.
Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat (captură foto / privesc.eu)
Maria Maevschi
10.05.2017

În timp ce reprezentanţii Comisiei de la Veneţia se află deja la Chişinău, având până acum întâlniri cu mai multe persoane, printre care preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, reprezentanţii formaţiunii Partidul Nostru, precum şi ei ai Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc se arată sigur că la alegerile parlamentare din 2018 în Republica Moldova se va vota conform sistemului mixt. Mai mult decât atât, acesta este sigur „că la alegerile din 2022 niciun politician nu le va mai putea sta în cale să le blocheze dreptul de a-şi alege direct deputatul”.

”Partidul Democrat nu renunţă la promovarea uninominalului. Acum s-a făcut doar o jumătate de pas, a doua jumătate urmează s-o facem împreună după alegerile din 2018”, a declarat, conform privesc.eu, liderul PD, Vlad Plahotniuc în cadrul obişnuitului briefing săptămânal.

Ce ţine de evaluarea pe care urmează s-o facă reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, Plahotniuc menţionează că această instituţia s-ar fi pronunţat deja o dată asupra sistemului mixt de vot, transmiţând atunci câteva recomandări care urmează a fi luate în calcul în noul proiect de lege, iar opoziţia şi criticii sistemului mixt de vot nu fac decât să pună presiune pe experţi.

„Comisia de la Veneţia nu intervine în dreptul suveran al ţării de a-şi stabili sistemul electoral, deci nu va impune nimic Moldovei aşa cum speculează unii din opoziţie. Discuţia cu Comisia de la Veneţia nu este dacă să se facă sau nu modificarea sistemului electoral, ci cum se poate face mai bun proiectul propus. N-o să vină nimeni să interzică Moldovei să-şi schimbe sistemul electoral, aşa cum speculează opoziţia”, şi-a exprimat clar poziţia liderul PD în ceea ce priveşte recomandările care vin de la experţii UE.

Notabil este faptul că, Plahotniuc a ţinut să critice şi protestele care începând de vineri 5 mai, au loc zilnic, la ora 17:00, în faţa Parlamentului, specificând că organizatorii acestor proteste ar fi „compromis tot, protestele, societatea civilă, le-a mai rămas Facebook-ul să-l compromită”.

„Referitor la aceste flash-mob-uri cum le numesc organizatorii, până şi ei se ruşinează să le numească proteste. Partidul Democrat respectă dreptul oricăruia de a-şi expune opinia, evident că şi dreptul celor câţiva oameni care protestează. Este grav că opoziţia dă dovadă de atâta laşitate şi nu-şi asumă deschis modul în care luptă împotriva cetăţenilor. Cred că este o ruşine să te ascunzi după fusta unor ONG-uri pe care le-ai politizat şi ai compromis societatea civilă antrenând-o în lupte politice ca să te ajute să rămâi pe agenda politică”, a adăugat Plahotniuc, în pofida faptului că cele câteva zeci de oameni care au ieşit până acum la proteste nu au fost forţaţi s-o facă.

Menţionăm că votarea în plenul Parlamentului RM a proiectului de modificare a sistemului electoral a scos din nou moldovenii în stradă, de data aceasta în faţa Parlamentului. Pe lângă manifestaţiile împotriva votului uninominal şi a sistemului mixt de vot, la adresa celor care au votat au fos aduse critici dure atât din partea societăţii civile, a politicienilor din Moldova, cât şi de peste hotare.

Deputatul USR, Matei Dobrovie consideră că „votul de vineri serveşte intereselor grupului restrâns al deputaţilor PDM (cotat cu 2,6% în sondaje) şi liderului acestuia, Vlad Plahotniuc. Schimbarea sistemului electoral reprezintă unica şansă ca aceştia să rămână la putere (cel mai probabil în coaliţie cu PSRM) şi să nu ajungă la închisoare după alegerile parlamentare din 2018”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor