Camera inferioară a Congresului critică Beijingul în dosarele Hong Kong, Huawei

Capitoliul Statelor Unite ale Americii, sediul Congresului american.
Capitoliul Statelor Unite ale Americii, sediul Congresului american. (Karen Bleier/AFP/Getty Images)

Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite a adoptat, marţi, patru acte legislative care au drept ţintă China. Trei dintre ele sunt legate de protestele pro-democraţie din Hong Kong şi unul laudă Canada pentru extrădarea unui director al companiei de comunicaţii Huawei.

Toate cele patru măsuri au fost adoptate în unanimitate (de ambele formaţiuni politice), membrii Congresului susţinând că vor lua o poziţie agresivă faţă de China şi vor sprijini protestele anti-comuniste din Hong Kong-ul zguduit de patru luni de tulburări.

Măsurile au loc în contextul în care Casa Albă se angajează în discuţii delicate cu Beijing-ul pentru a soluţiona un război comercial, începând de marţi.

Una dintre măsurile adoptate, "Legea privind drepturile omului şi democraţia din Hong Kong", solicită secretarului de stat al SUA să certifice în fiecare an că Hong Kong şi-a păstrat autonomia pentru a continua să primească tratamentul special care i-a permis să devină un centru financiar important.

A doua, "Legea de protejare a Hong Kong-ului", ar împiedica exporturile comerciale de produse militare şi de control a mulţimilor pe care poliţia din Hong Kong le-ar putea folosi împotriva manifestanţilor.

Ministerul de Externe al Chinei i-a acuzat pe parlamentarii americani de „intenţii sinistre” de subminare a stabilităţii Hong Kong-ului şi a avertizat că relaţiile bilaterale se vor deteriora.

"China trebuie să ia măsuri eficiente pentru a-şi proteja ferm suveranitatea, securitatea şi interesele de dezvoltare", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Geng Shuang, într-o declaraţie.

Senatul nu a programat încă data votului asupra legislaţiei, care ar trimite măsurile la Casa Albă pentru ca Trump să le semneze sau să le respingă. Cu toate acestea, un asistent al Comisiei pentru relaţii externe a declarat că votul cu privire la măsurile în dosarul Hong Kong sunt aşteptate în cameră în săptămânile următoare.

A treia măsură adoptată de Cameră este o rezoluţie fără caracter obligatoriu care recunoaşte relaţia Hong Kong-ului cu Statele Unite, condamnând „ingerinţa” Beijing-ului în viaţa sociala şi politică a oraşului şi sprijinind dreptul locuitorilor oraşului de a protesta.

Guvernul din Hong Kong şi-a exprimat regretul pentru adoptarea legislaţiei şi a reiterat că guvernele străine nu ar trebui să intervină în afacerile interne ale oraşului.

Tulburările reprezintă cea mai mare provocare a preşedintelui chinez Xi Jinping de la venirea la putere în 2012. El a avertizat că orice încercare de divizare a Chinei va fi "strivită".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe