Rusia avertizează SUA să nu efectueze teste nucleare sub administraţia Trump

Serghei Riabkov (Eloi Rouyer/AFP via Getty Images *)
Redacţia
28.12.2024

Omul de legătură al Rusiei pentru controlul armelor a avertizat vineri viitoarea administraţie a lui Donald Trump împotriva reluării testelor nucleare, afirmând că Moscova îşi va păstra deschise propriile opţiuni în contextul a ceea ce a numit atitudinea "extrem de ostilă" a Washingtonului.

Reluarea testelor de către cele două cele mai mari puteri nucleare ale lumii ar deschide o nouă eră nesigură la aproape 80 de ani de la testarea primei bombe nucleare de către Statele Unite la Alamogordo, New Mexico, în iulie 1945.

Rusia, Statele Unite şi China întreprind modernizări majore ale arsenalelor lor nucleare, în timp ce tratatele de control al armelor din perioada Războiului Rece dintre Uniunea Sovietică şi Statele Unite se destramă.

Într-un semnal explicit către Washington, ministrul adjunct rus de Externe Serghei Riabkov, care supraveghează controlul armelor, a declarat că Trump a adoptat o poziţie radicală cu privire la Tratatul de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT) în timpul primului său mandat, potrivit Reuters.

"Situaţia internaţională este extrem de dificilă în acest moment, politica americană în diferitele sale aspecte ne este extrem de ostilă astăzi", a spus Riabkov într-un interviu acordat ziarului rusesc Kommersant.

"Prin urmare, opţiunile noastre de a acţiona în interesul asigurării securităţii şi potenţialele măsuri şi acţiuni pe care le avem pentru a face acest lucru - şi pentru a trimite semnale politice adecvate... nu exclud nimic".

În timpul primului mandat de preşedinte al lui Trump (2017-2021), administraţia sa a discutat dacă să efectueze sau nu primul test nuclear al SUA din 1992.

În 2023, preşedintele rus Vladimir Putin a revocat oficial ratificarea de către Rusia a Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT), aducând ţara sa în rând cu Statele Unite.

Tratatul de interzicere totală a testelor nucleare a fost semnat de Rusia în 1996 şi ratificat în 2000. Statele Unite au semnat tratatul în 1996, dar nu l-au ratificat.

Test nuclear

Există temeri în rândul unor experţi în controlul armelor că Statele Unite se îndreaptă spre o revenire la testele nucleare ca modalitate de a dezvolta noi arme şi, în acelaşi timp, de a trimite un semnal rivalilor precum Rusia şi China.

Rusia, cu 5.580 de focoase nucleare, şi Statele Unite, cu 5 044, sunt de departe cele mai mari puteri nucleare ale lumii, deţinând aproximativ 88% din armele nucleare ale lumii, potrivit Federaţiei Cercetătorilor Americani. China are aproximativ 500 de focoase nucleare.

În cele cinci decenii dintre 1945 şi Tratatul de interzicere totală a testelor nucleare din 1996, au fost efectuate peste 2.000 de teste nucleare, dintre care 1.032 de către Statele Unite şi 715 de către Uniunea Sovietică, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Rusia post-sovietică nu a efectuat niciun test nuclear. Uniunea Sovietică a efectuat ultimul test în 1990.

Putin a declarat că Rusia ar lua în considerare testarea unei arme nucleare dacă Statele Unite ar face acest lucru. Luna trecută, Putin a redus pragul pentru un atac nuclear ca răspuns la o gamă mai largă de atacuri convenţionale şi după ce Moscova a declarat că Ucraina a lovit adânc în interiorul Rusiei cu rachete ATACMS fabricate în SUA.

De la prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, doar câteva ţări au testat arme nucleare, potrivit Asociaţiei pentru Controlul Armelor: Statele Unite au testat ultima dată în 1992, China şi Franţa în 1996, India şi Pakistan în 1998, iar Coreea de Nord în 2017.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor