Rusia avertizează: Alegerile din Ucraina nu vor fi legitime fără o reformă constituţională

Kremlin
Kremlin (ANDREY SMIRNOV / AFP / Getty Images)

Rusia a avertizat luni, că alegerile din Ucraina nu vor fi recunoscute fără o reformă constituţională ”care să ţină cont de opinia regiunilor”, conform adjunctului ministrului de Externe rus, Grigori Karasin.

”Vrem ca prioritatea să fie efectuarea unei reforme constituţionale care să ţină cont de opinia regiunilor", a declarat Karasin.

În timpul întâlnirii cu secretarul de stat american John Kerry de duminică, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a insistat asupra introducerii federalismului în Ucraina, măsură care ar da posibilitatea Rusiei să organizeze un referendum abuziv, asemănător cu cel din Crimeea.

Propunerea lui Lavrov au fost respinsă de secretarul de stat american care a precizat că nu se poate lua ”nicio decizie fără Ucraina”.

”De acest lucru depinde în mare parte succesul alegerilor ucrainene", subliniat oficialul rus, ceea ce ar putea fi interpretată ca o ameninţare cu boicotarea alegerilor în regiunile rusofile.

Constituţia actuală din Ucraina este o formă modificată a Constituţiei, conform versiunii avute în anul 2004. Parlamentul de la Kiev a adoptat această variantă în urma demiterii fostului preşedinte Viktor Ianukovici. Constituţia din 2013 suferise de-a lungul timpului mai multe schimbări ce confereau preşedintelui o putere aproape deplină în detrimentul guvernului şi a parlamentului.

”Legitimitatea” alegerilor ce vor avea loc pe 25 mai în Ucraina ”depinde de acest lucru”, a insistat oficialul, Moscova refuzând până de curând să recunoască noul guvern de la Kiev.

Diplomaţia Ucrainei a respins în mod vehement cererea de federalizare, recomandându-i Rusiei ”să înceteze dictarea de ultimatumuri unei ţări suverane şi independente”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe