Băsescu: Salut retragerea trupelor ruse de la graniţa cu Ucraina, dar atenţie Rusia e impredictibilă

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Cotroceni, că deşi salută retragerea trupelor ruse de la frontiera estică a Ucrainei, nu trebuie slăbită atenţia pentru ca Rusia este un stat impredictibil.

„Salut începerea dezangajării forţelor militare ale Rusiei de la frontiera cu Ucraina, este un prim semn de început de relaxare în regiune Probabil ceea ce se întâmplă în aceste ore, începerea retragerii unităţilor militare ruse de la frontiera estică a Ucrainei, e un prim rezultat al discuţiilor Obama - Putin, dar şi al discuţiilor de la paris de ieri între Lavrov şi Kerry”, a subliniat Traian Băsescu.

Pe fondul discuţiilor dintre diplomaţia Rusiei şi cea a Statelor Unite, trupele ruse de la graniţa estică a Ucrainei s-a redus considerabil, micşorând şansele unei invazii. Duminică, secretarul de stat american, John Kerry, şi omologul său rus, Serghei Lavrov, au convenit că primul pas necesar în dezamorsarea crizei din Ucraina l-ar reprezenta retragerea trupelor ruseşti de la graniţe.

Şeful statului a subliniat că deşi acesta este un semn bun nu trebuie să reducem atenţia acordată regiunii.

„Un semn bun, care însă nu trebuie să ne reducă atenţia cu privire la eventuale evoluţii care pot fi în această regiune. Federaţia Rusă a probat că poate fi impredictibilă”, a adăugat Băsescu.